• İstanbul 18 °C
  • Ankara 21 °C

Rahim Er: Osmanlı Türkiyesi-Çarlık Rusyası Kapışması

Rahim Er: Osmanlı Türkiyesi-Çarlık Rusyası Kapışması
Ruslarla Türkler, benzer kutuplardır. Birbirlerini çekmek yerine itmeleri bundandır. Tarihte imzaları, mekânda eserleri, zamanda solukları vardır. Kuzey-güney hattındaki toprakların iki devi, Ruslar ve Türklerdir.

Devlet-i âli Osman ile Rus Çarlığı'nın yaptığı muharebeler toplandığında çeyrek asır tuttuğu görülür. Bu bir mekânın iki güçlü millete dar gelmesi keyfiyetidir. Türkler, İslâm öncesi Çinlilerle komşu iken İslâm sonrası da Ruslarla komşu oldular. İslâm öncesi Çinlilerle çarpışan Türk kılıcı, İslam sonrası Ruslarla çarpışır oldu. Haçlı muharebeleri bir ân için bir kenara bırakılırsa Karadeniz-Akdeniz-Hazar Denizi üçgeni, uzun asırlar boyu Osmanlı, Çarlık ve Acem devletleri güç mücadelesinin amansızca yaşandığı bir sahadır.


Yukarı Asya'ya medeniyet mührünü vuran dört millet vardır. Türkler, Çinliler, Acemler ve Ruslar. "Yukarı Asya" dememizin sebebi, İslâm Medeniyeti merkezli Arap kavmi gerçeğini ayırmak içindir. Endülüs'e kadar uzanır ki ayrı bahistir.

Yukarı Asya bu dört kavmin yoğurduğu topraklardır. Türkler, İslâm sonrasında Hindistan Babüroğulları, Büyük Selçuklu, Anadolu Selçuklu ve Muhteşem Osmanlı devirleriyle sancak yükseltmiştir.

Önce Babürler, sonra Osmanlı Devleti, İngiliz kıskançlık ve entrikalarıyla zamana veda etti. Osmanlı Devletiyle Çarlık Rusyası’nın sonları âdeta eş zamanlıdır. I. Dünya Harbinde kaderleri, sanki iç içe geçti.

Devamı: http://www.turkiyegazetesi.com.tr/yazarlar/rahim-er/589000.aspx

Bu haber toplam 331 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim