• İstanbul 14 °C
  • Ankara 20 °C

Rahim Er: Sancı

Rahim Er: Sancı
Donald Trump, attığı yeni Tweet’iyle bir kere daha tartışmaların odağı oldu. ABD Başkanı, 14 Ocak’ta TS ile saatler 02.00’ye yaklaşırken şunu diyordu:
-Biz, Suriye’den çekildikten sonra Kürtlere saldırırsa Türkiye’yi ekonomik olarak mahvederiz!!!
Bu sorumsuz lakırdıya Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, hemen oturaklı bir cevap verdi. Sn. Kalın, şunları söylüyordu:
-Suriyeli Kürtleri PKK ile bir tutmak ölümcül bir hatadır. Türkiye, Kürtlerle değil, teröristlerle savaşıyor. Kürtleri ve Suriyelileri tüm terör tehditlerine karşı koruyacağız. DEAŞ, PKK, PYD/YPG arasında bir fark yoktur. Onlara karşı savaşmayı sürdüreceğiz. ABD müttefiklik hukukuna riayet etmeli, teröristlerle ittifak kurmamalıdır!!!
Donald Trump, 13 Ocak günü söz konusu Tweet’i attığında saat, ABD’de akşamın 19.00’una, Türkiye’de gece yarısı 02.00’ye geliyordu. Trump, bu Tweet’i bilerek, bilhassa mı bu saatte atmıştır? O esnada Türkiye uykudadır. Döviz saldırılarını da böyle yapmışlardı. Burada borsa kapalıyken, uzak Asya’da oyunlar kurarak TL’yi geriletiyorlardı. Nitekim, sabah piyasa Tweet’i görünce dolar yükselmeye başladı.
Sn. Trump, muhtemeldir ki DEAŞ, PYD, hatta İran, Rusya ve Suriye’den de söz ettiğini hatırlatarak alınganlık yaptığımızı iddia ederek kendini savunmaya çalışacaktır. Mevzubahis Tweet’te Türkiye’yi tehdit ederken, DEAŞ’ı da bir ihlal hâlinde Irak’tan vurabileceklerini, PYD’nin de Türkiye’yi kışkırtmamasını istemekte İran, Rusya ve Suriye’nin tabii düşman olduğunu yazmıştır. Buna rağmen Türkiye’ye karşı sarf ettiği sözler ağır, fütursuz ve tehditkârdır. Bu haddi aşmışlığın tevili mümkün değildir.
Önceki çekilme karar veya kararlarıyla şu cümledeki “biz çekiliyoruz ama siz sakın ola Kürtlere saldırmayın yoksa mahvederiz!!!” denmesinin akılla, izanla siyaset ve devlet yönetmekle izah edilir bir yanı var mıdır?
Eğer, Washington açısından böyle bir kaygı veya bu yönde baskı varsa bunun mecraı Twitter olmamalıydı. Nitekim Amerikan Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, başkanının hatalarını toplamak adına olsa gerek “Trump’ın Tweet’i çekilmemize engel değil!” diye ortalığı yumuşatan bir açıklama yaptı. Ama bu arada Türkiye’de canlar sıkılmış, dolar da yükselişe geçmişti.
Görüldüğü gibi karşımızda ne gün hangi saatte ne yapacağı ne diyeceği belli olmayan bir muhatap vardır. Yarın belki çok daha ağır şeyler söyleyebilir. Gerçi bu tehdit, Trump’ın Türkiye’ye karşı ilk tehdidi değildir. Buna rağmen Ankara, her anlamda teyakkuzda olmalıdır.
Bu haber toplam 373 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim