• İstanbul 13 °C
  • Ankara 10 °C

Resul Tosun: Soykırım değil tehcir!

Resul Tosun: Soykırım değil tehcir!
Yarın 24 Nisan sözde Ermeni Soykırımı’nın gündeme getirildiği tarih.

Batı dünyası Afrika’da, Asya’da ve Ortadoğu’da yaptığı ve milyonlarca insanın canına mal olan soykırımları yok sayıp, Osmanlı mirasçısı Türkiye’den, geçmişin acısını çıkarma amacıyla parlamentolarında sözde Ermeni Soykırımı kararı aldı/alıyor. 

Türkiye diyor ki, tarihçilerden oluşan uluslararası bir ilmi komisyon kuralım, ilgili taraflar (Türkiye, İngiltere, Rusya ve diğerleri) arşivlerini açsın ve soykırım iddiaları araştırılsın. Çıkan sonucu da hepimiz kabul edelim. 

Sözde demokrat batı ülkeleri bu teklife yanaşmıyorlar. 

Türkiye bu teklifi gönül rahatlığıyla yapıyor çünkü ortada bir soykırım olmadığını ispat edecek güçlü delilere sahip. 

***

Evet, ortada bir soykırım değil, zaruretten kaynaklanan bir tehcir (zorunlu göç) vardır.

Olaylar 1915 yılında yani birinci dünya savaşı şartlarında yaşanmıştır. Savaş başlayınca maalesef kimi Ermeni vatandaşlarımız Rusya saflarında Osmanlıya karşı savaşmaya, kimileri çeteler kurup Müslüman köyleri basmaya başlamışlardır. 

Ermeni güçlerin desteklediği Rus kuvvetleri 120 bin civarında Müslümanı katletmiştir.Devlet de tedbir olarak sadece doğudaki Ermeni vatandaşlardan savaşma istidadı olanları ülkenin güneyine tehcir etmiştir. Ülkenin batısındakilere dokunulmamıştır. 

Tehcir öncesinde Ermeni vatandaşların mallarını muhafaza için komisyonlar kurulmuş, malları döndüklerine kendilerine teslim edilmesi için bu komisyon tarafından kayıt altına alınmış, iaşeleri için tedbirler alınmış, güvenliklerini temin sadedinde devlet zamanın imkânlarını seferber etmiştir. 

***

Bu tehcir sırasında kimileri salgın hastalıktan kimileri çete saldırılarından olmak üzere  60 bin civarında Ermeni hayatını kaybetmiştir. 

Devlet emniyet konusunda hatalı bulduğu 1397 görevliyi yargılamış ve idam dâhil çeşitli cezalar vermiştir! 

Savaş bittiğinde 22 Aralık 1918’de tehcir edilenlerin evlerine dönebileceğini içeren bir yasal düzenleme yapmış ve 120 milyon liralık (bugünün parasıyla yaklaşık bir milyar dolar) bütçe ayırmıştır. 

Devamı: https://www.star.com.tr/yazar/soykirim-degil-tehcir-yazi-1448387/

Bu haber toplam 545 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim