• İstanbul 12 °C
  • Ankara 12 °C

Revnakoğlu Arşivi'nden Mehmed Akif'in Hiç Bilinmeyen İlk Şiirleri Çıktı

Revnakoğlu Arşivi'nden Mehmed Akif'in Hiç Bilinmeyen İlk Şiirleri Çıktı
Cemaleddin Server Revnakoğlu’nun arşivinde yer alan 152 numaralı dosyada Mustafa Koç, yazısı, imzası, üslubu Mehmed Âkif’in olan 'Allah' isimli münacaatla karşılaşmış.

Hem bu karşılaşmayı hem de şiiri Dergah dergisinin 339. sayısında anlatan Mustafa Koç'un yazısı üzerine Kâmil Büyüker yazdı.

Dergâh dergisi, Şubat 2018 tarihli 337. sayısında şöyle bir müjde vermişti. Kıymetli akademisyen ve yazar Mustafa Koç, merhum Cemaleddin Server Revnakoğlu arşivinden kimi belgeleri Dergâh okurları için hazırlayacaktı. Her bir dosyası hayretimizi ve şaşkınlığımızı artıran bu arşivde kim bilir görmediğimiz ve duymadığımız neler vardı neler! Mehmed Âkif’in bilinmeyen bir şiiri de burada olmasındı!
 
Revnakoğlu arşivi ve birleştirilmeyi bekleyen resmin parçaları
 
Cemalettin Server Revnakoğlu, 1909-1968 yılları arasında yaşamış, asıl mesleği gazetecilik olan ancak son dönem tasavvuf, tekke kültürüne dair notlar tutmuş, yazılar yazmış, belge, vesika toplamış çok önemli bir isimdir. Henüz yeterince tanınıp, anlaşılabildiği söylenemez. Vefatından sonra Abdülbaki Gölpınarlı ve Halil Can gibi isimlerin gayretleri ile Galata Mevlevihanesi’ne (Divan Edebiyatı Müzesi) taşınan hazine değerinde 300’ün üzerinde dosyası bugün Süleymaniye Kütüphanesi’ne taşınmış ve dijitalleştirilmiş durumdadır. İşin aslı, Revnakoğlu arşivi, hafızamızın kayıp parçalarını tamamlayan çok önemli adreslerden birisidir. Resmin bütününü görmek isteyenlerin yolu bir şekilde bu arşivden geçer ve geçmelidir.
 
Mustafa Koç, bu kıymetli kültür hazinesinin bugüne aktarılmasına dair Kubbe Tekkesi ile ilgili kısmıyla işe başladı. Sonra Neyzen Tevfik’le devam edildi ve 339. sayıda Neyzen Tevfik kaldığı yerden devam ederken bir güzellik daha çıktı dosyalardan. Mehmed Âkif’in kayıp bir şiiri daha bulundu.
Bu haber toplam 1586 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim