• İstanbul 20 °C
  • Ankara 21 °C

Rıza Tevfik ile Tekke ve Halk Edebiyatımız Üzerine

Rıza Tevfik ile Tekke ve Halk Edebiyatımız Üzerine

''Osmanlı klasik edebiyatını, yani eski edebiyatımızı lâyıkıyla tetkik etmiş olanlar katiyyen teslim ederler ki bütün o cins şiirlerde -hele istiâre ve teşbih itibarıyla- tasavvuf dilinin damgası vardır.'' Ekrem Sakar, ''Rıza Tevfik'in Tekke ve Halk Edebiyatı ile İlgili Makaleleri'' kitabından hareketle Rıza Tevfik'le hayali bir röportaj gerçekleştirdi.

Uzun süren araştırmaları sırasında ele geçirdiği güzel ve harika denebilecek örneklerden geniş kitleleri de haberdar etmek suretiyle, Rıza Tevfik, halk edebiyatı ve tekke edebiyatına dair yazılar kaleme almıştır. Vahdet-i vücûd ile panteizmi birbirine karıştırması, Yunus Emre'nin hurûfî olduğu gibi tutarsız görüşleri olsa da tekke/tasavvuf edebiyatına dair verdiği bazı yeni bilgiler sayesinde kendi zamanındaki geniş bir aydın kitlesinin bu sahalara dair bilgi sahibi olmasında büyük rolü olmuştur. Kültür tarihimizin zenginliklerini ortaya koyduğu yazılarında verdiği malûmatın bir kısmının doğruluğu, günümüzde bile geçerliliğini korumaktadır. Biz de kendisiyle bu edebiyat çerçevesinde sohbet ettik.

(Bu hayalî röportaj metni Abdullah Uçman'ın hazırladığı "Rıza Tevfik'in Tekke ve Halk Edebiyatı ile İlgili Makaleleri" adlı kitaptan iktibaslar yapılarak oluşturulmuştur. Lüzumlu görülen ifadeler ve tabirler, okuru zorlamamak adına sadeleştirmeye tâbi tutulmuştur.)

Devamı: http://www.dunyabizim.com/soylesi/24004/riza-tevfik-ile-tekke-ve-halk-edebiyatimiz-uzerine

Bu haber toplam 624 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim