• İstanbul 19 °C
  • Ankara 20 °C

Roger Garaudy’nin kaleminden İsrail sorunu

Roger Garaudy’nin kaleminden İsrail sorunu
Roger Garaudy’nin üzerinde hassasiyetle durduğu konulardan biri de İsrail-Filistin problemiydi. Konu üzerine kaleme aldığı eserlerinde İsrail-Batı ilişkileri, İsrail Devleti’nin kendisini meşrulaştırmak için kullandığı araçları ve Filistin topraklarındaki zulmü korkusuzca dile getirdi.

Garaudy, eserlerinde, zengin ülkeler ile fakir ülkeler arasındaki uçurumun altını çizerek ve “Piyasa tektanrıcılığı”, batı toplumunun kâr ve bireyciliğin peşinde dizginsizce koşuşunu yerden yere vurarak, eserlerinde önemli hadiselerinin çoğunu gündeme getirmiştir.

20. yüzyılın büyük filozoflarından Garaudy, 17 Temmuz 1913’te Marsilya’da doğmuştur. Anne ve babasının herhangi bir dini benimsememesine karşılık Roger Garadudy, on dört yaşında iken “Hayatının bir anlamı olması gerektiğini düşündüğü için” Hıristiyanlığı kabul etti. Öğrenciliği sırasında komünizmi yoksullara sahip çıkan bir sistem olarak görüp 1933 yılında Komünist Partisi’nin gençlik kollarına katıldı ve otuz yedi yıl boyunca parti kademelerinde çalıştı.

Eserleri, konferansları ve eylemleri sayesinde oldukça ünlenen Garaudy, partide de yükseldi. II. Dünya Savaşı sırasında gösterdiği kahramanlıklardan ötürü kendisine şükran madalyası verildi. Fransız hükümetinin Hitler’le anlaşmasını kışlada protesto eden bildiriler hazırladığı için Cezayir’e sürgün kampına gönderildi. Otuz üç ay hapis ve kamp hayatı yaşayan Garaudy, kamp subayının emrine karşı geldiğinden kurşuna dizilecekken İbâzıyye mezhebinden olan Müslüman askerlerin, “İnancımızda silâhsıza ateş edilmez.” şeklindeki itirazları sayesinde kurtuldu. Filozof Gaston Bachelard’ın yanında tez hazırlayarak Sorbonne Üniversitesi’yle Moskova Bilimler Akademisi’nden felsefe alanında doktor unvanı aldı; felsefe ve estetik profesörü oldu.

Devamı: https://www.dunyabizim.com/mercek-alti/roger-garaudynin-kaleminden-israil-sorunu-h39019.html

Bu haber toplam 383 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim