• İstanbul 14 °C
  • Ankara 17 °C

Romanlarıyla, Hizmetleriyle Bir Neslin Öğretmeni: Raif Cilasun

Romanlarıyla, Hizmetleriyle Bir Neslin Öğretmeni: Raif Cilasun
Ömrünü Kur’an hizmetlerine adayan biridir Raif Cilasun. Döneminin mutasavvıflarıyla, bilgeleriyle, İslam’ı diriltmek isteyen dertlileriyle tanışır, bilişir ve bir eser oluşturmak için çabalar. Recep Şükrü Güngör yazdı.

Kur’an âşığı Raif Cilasun 1906 İzmir doğumludur. Mekteb-i Sultanî’den sonra Robert Kolej’den mezun olur ve ömrünü Kur’an hizmetlerine adar. Döneminin mutasavvıflarıyla, bilgeleriyle, İslam’ı diriltmek isteyen dertlileriyle tanışır, bilişir ve bir eser oluşturmak için çabalar. İçinde kendinden körüklü bir çalışma yangını vardır. Bu iştah nerden geliyor dersiniz böyle insanları gördükçe. Bu iştah Allah sevgisi ve iman aşkından kaynaklanır. Raif hoca, İngilizce, Fransızca, Arapça’nın yanında bir miktar da Rumca bilir.

Hayatına baktığımızda birçok güzelliğe önderlik ettiğini görürüz onun ki onlardan bazıları şöyledir: İzmir Kestanepazarı Kur'ân Kursu (1945), imam hatiplerin açılması (1949), Kur'ân Öğrencilerini Koruma Derneği (1950), İlim Yayma Cemiyeti’nin kuruluşu (1951), İmam Hatip ve İlahiyata Öğrenci Yetiştirme Derneği (1955), İl Fakirlerini Koruma Derneği, Halk Eğitim Derneği, Kur'ân-ı Kerim Bilimlerinde Öğrenci Yetiştirme Derneği, ilk dini yayınevlerinden biri olan Sönmez Neşriyat’ın kurulması, okullara din dersinin konması, ilahiyat derneklerinin tüzüğünün hazırlanması, Yeni İstiklal dergisinin yayınlanması…

Kestanepazarı Akademisi

Kestanepazarı Kur’an Kursu’nda yöneticilik yapar Raif Cilasun. Kestanepazarı Derneği’nin kurucuları arasında yer alır. Dernek, Cumhuriyet döneminin din eğitimi alanında faaliyet gösteren ilk derneğidir. Kestanepazarı’nda Raif Cilasun gibi çok sayıda meşhur isim yetişir. Kestanepazarı bir akademi gibi çalışmıştır. Sivil bir akademi. Bunun için buraya “Kur’an akademisi” demek yanlış olmaz.  Gerçekten de Kestanepazarı Türkiye’de benzeri olmayan bir Kur’an kuruluştur.

 

Devamı için. http://www.dunyabizim.com/portre/24650/romanlariyla-hizmetleriyle-bir-neslin-ogretmeni-raif-cilasun

Bu haber toplam 881 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim