• İstanbul 18 °C
  • Ankara 16 °C

Saatler Tanpınar’a ayarlı

Saatler Tanpınar’a ayarlı
Tanpınar üzerine yapılan araştırma kitaplarında artış gözlenirken, farklı kesimlerin Tanpınar ilgisi de yükseliyor. Peki nasıl oldu da ünlü yazar, Türk düşüncesinin umudu haline geldi?
Ercan Yıldırım
 
Türkiye’de son yıllarda Tanpınar yayıncılığında önemli bir artış yaşandı. Enteresan olan Türkiye’nin bugününe, fikri, siyasi ve kültürel bakımlardan muhalefet eden, yaşadığı çağı beğenmeyen, maddi zenginliğe, tüketim kültüründeki çeşitliliğe, iletişim kanallarındaki çoğulculuğa rağmen, kültürel, ontolojik, fikri ve siyasi kriz yaşayan kesimler Tanpınar ismi üzerinde adı konulmamış bir uzlaşıya vardı. 
 
Tanpınar ilgisinin birinci nedeni kültürel, edebi ve fikri arayış temelli atmosfer ütopyası iken, daha gözle görünen kısmı Tanpınar modernliği üzerinden kurulmak istenen siyasallık, yeni bir modernlik arayışıdır.
Tanpınar’ın romanlarındaki karakterlerin ve atmosferin kendisi, edebiyatının çoklu kültür unsurları nedeniyle estetik bir boyutta olması bir tarafa, yaşam tarzıyla da Tanpınar, icat edilmeye çalışılan sekülerliğin kapılarını araladı. 
 
Tanpınar üzerinden inşa edilmek istenen modernliğin, fakat asıl önemlisi, bu yeni sekülerliğin cüretini, bizzat yazarın kendisi verdi; 2007 yılında yayımlanan günlükleri, oradaki “Tanpınar gerçeği”, eserlerindeki Osmanlı bakiyesi muhafazakarlık ve yaşam biçimiyle, hayat tarzı Kemalizm, sol ve liberalizm arasında dönüp duran kesimleri cesaretlendirdi. 
 
Bu haber toplam 754 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim