• İstanbul 17 °C
  • Ankara 15 °C

Şair Bâki’nin mezar taşları

Şair Bâki’nin mezar taşları
7 Nisan 1600 tarihinde Hakkın Rahmetine kavuşan Divan Edebiyatı’nın önde gelen isimlerinden Şair Bâki’nin Edirnekapı-Necatibey Mezarlığı’nda bulunan kabrine ait mezar taşları

Emre Gül/ Dünya Bülteni – Tarih Servisi

Şair Bâki kimdir?

Asıl adı Mahmud Abdülbâki olan ve Kanuni Sultan Süleyman’ın yakın dostluğunu kazanan Bâki, 1526 yılında İstanbul’da doğmuştu. Babası, Fatih Camii müezzinlerinden Mehmed Efendi idi. Dört padişah görmüş ve hayatı boyunca devlet hizmetinde bulunarak, müderrislik, kadılık ve kazaskerlik yapmıştı. Kanuni’nin “Padişahlığımın birkaç yerinden pek haz duymuşumdur. Bunlardan biri de Bâki gibi tab’ı temiz bir insanı bulup, çıkarıp itibar eylediğimdir” dediği devrinin “Sultan’üş-Şuara” sı yani “Şairler Sultanı” 7 Nisan 1600 yılında vefat etmiş ve Edirnekapı dışına defnedilmişti. Fatih Camii’nde kılınan cenaze namazına devletin ileri gelenleri, şairler, vezirler yanında kalabalık bir halk kitlesi de katılmıştı. Namazı Şeyhülislam Sun’ullah Efendi kıldırmış ve tabutu musalla taşına konulduğu sırada şairin “Kadrini seng-i musallada bilüp ey Baki, Durup el bağlayalar karşına yârân saf saf” beyitini okuyan şeyhülislam orada bulunan herkesi ağlatmıştı. O zamandan bugüne mezar taşları zaman içerisinde yenilenmiş, farklı tarihlere ait üç şahidesi mevcuttur.

Devamı: http://www.dunyabulteni.net/manset/205191/sair-bkinin-mezar-taslari

Bu haber toplam 6644 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim