Şakir Kurtulmuş Kültürün İzi

Şakir Kurtulmuş Kültürün İzi

Şair, yazar Şakir Kurtulmuş’un, Kültürün İzi kitabı otuz bir denemeden oluşuyor. Denemelerinde gelecek nesillerin, geçmişte ışık niteliği taşıyan şair ve yazarları tanımaları ve öğrenmeleri üzerinde duruyor. Şairler Yazarlar Daha Sık Bir Araya Gelmeli, Safahat Sadece Bir Şiir Kitabı olarak Görülmemeli, Gençleri Kitaplarla, Dergilerle Buluşturmalıyız, Çocuklarımızla, Torunlarımızla Gezelim Kitap Fuarlarını ” gibi başlıklı yazılar bulunuyor.

Şairler Yazarlar Daha Sık Bir Araya Gelmeli

Kurtulmuş, Şairler Yazarlar Daha Sık Bir Araya Gelmeli denemesinde başından geçen bir olayı anlatır. “Uzun süreden sonra Rasim Özdenören’le görüşme imkânı bulmuştum. Akşam başka bir yerde konuşması olduğu için dergi büromuzda geçireceğimiz zaman kısaydı ve zamanı iyi değerlendirmek istediğimiz için hemen başladı sohbet. Rasim Ağabeyin daima gülen yüzünün etrafa yaydığı serinlikle oldukça sıcak ve samimi bir ortamda gerçekleşen bu görüşme edebiyat ve kültür ortamlarının özlenen buluşmalarına tanıklık etmesi açısından önemliydi. Yedi İklim’ in kütüphanesinde gerçekleşen bu toplantının, dergilerimiz, yayınevlerimiz, yazar ve şairlerimiz arasında daha sıklıkla yapılması, genç okurlara sıcak mesajlar vermesi açısından da yararlı sonuçlarla karşılaşacağımız unutulmamalı. Şairler ve yazarlar daha sıklıkla, çeşitli vesilelerle bir araya gelebilmeli, güzel ortamlarının oluşmasına fırsat verdiği gibi, bu ortamlara gelecek edebiyat ilgilisi gençlerin ilgilerinin artmasına gelişmesine katkı sağlayacağı açıktır.”

Safahat Sadece Bir Şiir Kitabı Olarak Görülmemeli

Mart ayında Mehmet Akif’i konuşuyoruz. İstiklal Marşı ve Çanakkale Destanı’nın yazıldığı bu ayda, tarihe önemli bir not düşen Mehmet Akif’i anıyoruz. Toplum olarak çeşitli anma günleri ile böylesi tarihe düşülen notları yeniden hatırlıyor, o günlere ve kahramanlarına verdiğimiz değeri bir kez daha yaşıyor ve gelecek nesillere aktarmaya çalışıyoruz.

Tarihi bilgiler bize pek çok konuda ışık tutar, ayna vazifesi görür. Yaşanılan dönemler ve karşılaşılan olaylardan, daha sonraki dönemlerde yaşayan insanlara ibret almak, ders almak düşüyor. Mehmet Akif de bu manada tarihe ışık tutan, son yüzyılın canlı bir tanığıdır.

Mehmet Akif bu mücadeleyi, kurtuluş mücadelesini, Çanakkale Destanı’nı yazarak, yaşanılan dönemleri çok net biçimde tasvir etmiş, insanımızın yaşadığı bunalımı ve kurtuluş mücadelesini anlatmaya çalışmıştır. Dönem itibarıyla anlattıkları, bugün yaşadığımız hayatta karşımızda durmaktadır. Bu noktada İslam ülkelerinin içinde bulunduğu halin elem verici olduğuna işaret ediyor Mustafa Özçelik. İtikadi noktada değil ama ameli noktada hâlâ İslam’ı tartıştığımıza değiniyor ve bu süreci çoktan atlatıp, bizden istenileni harfiyen yerine getirmemiz gerektiğine dikkat çekiyor…

Birçok dergide yazı ve şiirleri yayımlanan, dergi yöneticiliği yapan Şakir Kurtulmuş’un kitap fuarlarını çocuklarımızla, torunlarımızla gezelim çağrısı da ilgi çekici: “Kitap; bizim medeniyetimiz için her zaman öncülük eden, ışık saçan bir değer olmuştur. Medeniyetimizin kuruluşunu, tarihini incelediğimizde kitabın neden bu kadar bir ‘değer’ olduğunu daha iyi anlayabiliriz. Gelecek nesillere hem bu değeri hem bu medeniyetimizin kodlarını öğrenmeleri için çocuklarımızı, torunlarımızı da kitapla buluşturmalı, kitabın dünyasına yakın bir yerde tutabilmeliyiz. Bunu sağlamak için onları bu tür fuarlara sık sık getirerek kitap dünyasını yakından tanımalarını sağlayıp, kitabı sevmelerine imkân hazırlamalıyız. Çocuklarımıza kitapla dost olmayı kendi dostluğumuzla gösterebilmeliyiz.”

Baskı Yılı: Eylül 2017 

Yayınevi: Çıra Basın Yayın

Bu haber toplam 1493 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim