• İstanbul 19 °C
  • Ankara 21 °C

Şakir Kurtulmuş: ‘Şiir Allah’ın Nefesidir, Kimden Üflerse Ondan Çıkar, Ona Da Şair Deriz’

Şakir Kurtulmuş: ‘Şiir Allah’ın Nefesidir, Kimden Üflerse Ondan Çıkar, Ona Da Şair Deriz’
Suçıktı , bir mesire yerinin adı. Dursunbey’e gelen suyun kanallar aracılığıyla yolculuğa başlamadan önceki çıkış yerinin adı.

Görenlerin güzel bir doğa harikası olarak nitelendirdiği eşsiz bir yer. Normal vakitlerde kasaba sakinlerinin piknik yaptıkları, mesire yeri olarak kullandıkları genişçe bir alanın adı Suçıktı.

Su ile beraber şiirin de aktığı bir yer aynı zamanda. Suyun yakınında bir süre kaldığınız zaman şiirin su sesiyle buluşmasına şahit olabilirsiniz.

Günün 24 saati suyun çoşku dolu akışındaki ses çağlayanında bir huzur iklimini yaşayabilirsiniz. O güzel ses eşliğinde sakin, dingin bir vakte erişebilirsiniz.

Torbanızı şiirle doldurur, şiirle yaşar, şiir ikram edersiniz..

Bir süre suyun yanında suyla birlikte çok güzel buluşmalara şahit olabilirsiniz. Suya bakarak bütün negatif enerjinizi orada bırakıp güzelliklerle dolup taşabilirsiniz.

Suyun, kuşların ve ağaçların yaprak hışırtılarıyla karışan akustik tatlılık yaşayabilirsiniz. Suyun  başında yüksekten akan, önünüzdeki su yoluna ağaçlardan düşen yapraklar size esenlik getirmiş olabilir. Suyun şarıltısına karışıp gider içinizdeki negatif düşünceler.    

‘Şiir Allah’ın nefesidir’ dedi Dursunbey Kaymakamı  Emrullah Temizkan.

Kısa veciz konuşmasıyla misafir şairleri duygulandırdı. Görmeye pek alışık olmadığımız bir portresi vardı Kaymakam beyin. Konuşma yapmak üzere çıktığı kürsüde şiirden bahsetti, sanattan, edebiyattan bahsetti. Estetikten, duyarlıktan, şiirin gücünden bahsetti. Kendi aralarında hasret gidermek üzere sohbet eden konuk şairlerin sohbetini böldü, ilgilerini çekti.

Gelenekselleşen, kökleşen, isim olarak da gerçekten kalıcı hale gelen örnek bir kültürel etkinlikten bahsettiğimizi söyledi Kaymakam Temizkan. Şiirin aynı zamanda bir medeniyet olduğunu, onu  inşa ettiğini, medeniyetin derinliğini, zenginliğini o süslü, muhteşem ve veciz ifadeleriyle ortaya koyduğunu ifade eden Emrullah Temizkan, şiirin bütün Türk coğrafyasında bu nedenle  çok kıymetli

 

 

 

 

olduğunu söyledi. Sözün ve sesin bıraktığı izin peşinden giderek buraya katılan şairleri dinleyerek, onlardan ilham almaya geldiklerini ifade eden Kaymakam Temizkan, medeniyetimizin zengin, derin ve son derece kapsayıcı, tasavvur sahibi bir medeniyet olduğunu  beyan ederek, şunları söyledi: ‘Şiir nedir, şiir Allah’ın nefesidir. Kimden üflerse ondan çıkar, ona da şair deriz. Şair Allah’ın nefesini taşıyan biri olarak mübarek bir insandır.’

21. Suçıktı Şiir Akşamlarının yapılacağını 20 gün önce haber aldım. Sevgili dostumuz Üzeyir Sali telefonla aradı sohbet etmeye başlar başlamaz konuyu kültür etkinliklerine getirdim ve Belediye Başkanı Ramazan Bahçavan’ın iyi çalıştığını, ama artık kültürel çalışmalara ağırlık vermesinin gerektiğini, 5 yıldır yapılmayan Suçıktı Şiir Akşamları’nın yeniden yapılması gerektiğini söyledim. Üzeyir sözümü bitirir bitirmez, abi ben de bunun için aradım, Suçıktı Şiir Akşamları’nı başlatıyoruz, bu güzel, müjdeli haberi vermek üzere aradım seni, dedi, çok mutlu oldum. Hazırlık aşamasını, etkinlik haberlerini takip ederek geldik Dursunbey’e.

Suyun ahengi süsler sohbetlerinizi. Tadını unutamayacağınız sohbetlere eşlik edebilirsiniz burada.

Epeydir görüşemediğimiz dostlarla bir araya gelince özlem giderilir, birbirimizden ayrı kaldığımız zamanlarda yaptığımız çalışmalardan söz edilir, edebiyat ortamları konuşulur. Yeni kitaplar, yeni şiirler konuğunuz olur masada..

Bu eşsiz güzelliği suyun, ağaçların, şiirin tadı ile yaşarken programın başladığı haberi ile yapılan konuşmalara dikkat kesilirsiniz.

Adem Turan bu işi iyi yapıyor. Sunuculuk her kesin yapabileceği bir şey değil. Adem’in hazırlıklarından biliyorum, böyle bir etkinlik için sıkı çalışıyor, her konuğu anlatacak birkaç cümle hazırlıyor. Her kes için ayrı cümleler kuruyor.

Açış konuşmalarında  Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Yasin Sagay, Dursunbey Belediye Başkanı Ramazan Bahçavan kısa konuşmalarıyla takdir topladılar. Genellikle bu tür toplantılara katılan siyasiler, yerel yöneticiler konuşmalarını uzatabiliyor. Protokol konuşmalarının kısa tutulması,   her vakit her yerde olumlu karşılanır.

Belediye Başkanı Bahçavan yaptığı kısa konuşmada Suçıktı Şiir Akşamları’nın bir süre dinlendiğini, bazen bunun da gerekli olduğunu söyledi. Bu yıl 21. si ile yeniden canlandırılan etkinliğin bundan böyle sürekli gelişerek devam ettirileceğini söylemesi sevindiriciydi. Etkinliğin Balıkesir Büyükşehir Belediyesi ile birlikte yapılması da şiir akşamlarına verilen değerin bir ifadesiydi.

Şairler alfabetik sırayla suyun önünde kurulu olan sahnede okudular şiirlerini. 15 şairin katıldığı etkinlikte Özcan Ünlü sağlığı elvermediği için gelemedi. 21. Suçıktı Şiir Akşamları onur konuğu Arif Ay’dı.

Geç vakte kadar süren şiir okumalarının sona ermesinden sonra suyun mahallinde, aynı mekanda konuk şairler, öğretmenler ve şairlerin dostlarının da katılımıyla gece geç vakte kadar sohbetler devam etti.

İkinci gün yine aynı mekanda açık havada yapılan kahvaltıdan sonra atölye çalışması gerçekleşti. Şiirimizde Ortadoğu başlıklı oturumu Mustafa Özçelik yönetti. Panele konuşmacı olarak katılan şairlerin de, dinleyici olarak bulunan, görüşlerini açıklayan şairlerin de ortak görüşü ‘ortadoğu’ kelimesinin karşılığının yerine oturmadığı şeklindeydi. Konuşmacılar Filistin’de Müslümanların karşılaştığı zorlukları görmemiz ve anlamaya çalışmamız gerektiğini, Kudüs’e yapılacak ziyaretlerin orada yaşanılan baskı ve zulümleri daha iyi anlamamıza vesile olacağını ifade ettiler.

Suyun eşsiz güzelliği ile birlikte suyu yeniden tanıdığımızı gördük.

Su ile yaşadık, şiirle dolduk, şiir üfledik.

 

(dünya bizim,24.07.2019)

Bu haber toplam 459 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim