• İstanbul 16 °C
  • Ankara 21 °C

Salih Yılmaz: Tataristan modeli sona mı eriyor?

Salih Yılmaz: Tataristan modeli sona mı eriyor?
SSCB’nin dağılması sonrası birlik ülkelerinin kullandığı anayasa yerine 1993 tarihli Rus Anayasası kabul edilmiştir. Putin iktidara geldikten sonra anayasada değişiklikler yapmıştır.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, yasama ve yargının devlet kademelerindeki gücünü dengelemiştir. Rusya Anayasası'nda 2009 yılında Anayasa’da yapılan değişiklikle aynı kişinin iki dönemden fazla, ancak arka arkaya olmamak kaydıyla göreve gelmesine imkân tanınmıştır. Devlet başkanlığı görev süresi dört yıldan altı yıla çıkarılmıştır. Putin döneminde SSCB’nin dağılması sonrasında önemli güç odağı haline gelen Rusya Parlamentosu gücü de dengelenmiştir.

PUTİN DÖNEMİNDE OLİGARKLAR HÂKİMİYETİ SONA ERDİ

Putin, 2000 yılında iktidara geldiğinde toplam 83 bölgeden oluşan bir federasyonu teslim almıştır. Günümüzde bu bölge sayısı 85’e çıkmıştır. Putin döneminde Abhazya ve Güney Osetya, Gürcistan’dan bağımsızlıklarını ilan etmişlerse de dolaylı olarak Rusya’ya bağlıdırlar. Federasyona bağlı 85 bölgenin kendine özgü statüleri vardır. Bu idari bölgeleri Oblast (vilâyet), Krai (eyalet) olarak ayırmak da mümkündür. Rusya’da günümüzde 22 cumhuriyet bulunmaktadır. Bu cumhuriyetler SSCB döneminden kalma etnik unsurlara bağlı olarak kurulmuştur. Rusya’da ayrıca dört özerk bölge vardır. 1934 yılında Sovyet Yahudilerine kendi yönetimlerini kurmaları için Joseph Stalin tarafından kurulan Yahudi Özerk Vilâyeti (Oblast) de günümüz Rusya’sındaki yönetim birimlerindendir. Rusya’da Moskova, St. Petersburg ve Sivastopol şehirlerinin özel yönetim statüsü vardır. Putin iktidara gelir gelmez ilk yaptığı değişikliklerden birisi “Federal Bölgeler/Sancaklar” adı altında yeni bir idarî yapı kurmasıdır. Rusya’da Putin’in talebiyle sekiz federal bölge/sancak oluşturulmuştur.

AVRASYA MEDENİYETİ PROJESİ BATI HEGEMONYASINA BİR CEVAP

Putin’in yeni medeniyet olarak sunduğu politika aslında “Avrasyacılık” projesidir. Ruslar bu politikayı “Yeni Avrasyacılık” biçiminde sunmaktadırlar. Putin ve çevresindeki danışmanların sunduğu bu yeni medeniyet projesi, Rusya’nın kendine özgü yolu ve tarihi misyonu olduğunu vurgulayan bir medeniyet projesi fikri üzerine inşa edilmiştir. Putin, Batı’nın kültürel normlarından şüphe duyan veya Avrupa’nın dışladığı milletleri, Avrasya Birliği adı altında Avrupa Birliği'ne benzer bir çatı altında toplamak istemektedir. Putin, Avrasya Birliği Projesini başta Rus toplumu olmak üzere diğer Avrasya ülkelerine Batı’ya karşı yeni bir güç, mazlumların destekçisi, haksızlıklara karşı mücadele edecek bir platform olarak sunmuştur.

Devamı: http://www.yenisafak.com/hayat/tataristan-modeli-sona-mi-eriyor-2779399

Bu haber toplam 511 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim