• İstanbul 23 °C
  • Ankara 28 °C

Şamil Basayev, Kuzey Kafkasya’nın Mücadele Eri

Şamil Basayev, Kuzey Kafkasya’nın Mücadele Eri
Basayev iyi bir asker, korkusuz bir komutan olmasının yanında dini meselelere de kafa yoran biriydi. Sloganik söylemlerin ötesinde bir duruşu vardı. Vahhabiliğe derin eleştiriler getirmişti.

Şamil Basayev… Ruslar’a karşı kesintisiz varoluş mücadelesi veren Çeçenler’in yiğit evlatlarından. Adını Ruslarla mücadelenin simge ismi imanın ve direncin mihenk taşı Şeyh Şamil’den almış. Aile boyu Kuzey Kafkasya’nın soğuk coğrafyasında sımsıcak bağımsızlık mücadelesinde ter dökmüşler. Basayev’in dedesi de Ekim Devrimi sonrasında Bağımsız Kuzey Kafkasya Emirliği için çabalayanlardan. İkinci Dünya Savaşı sonrası bütün aile 1940’lardaki isyanı bastırmak gayesiyle Ruslar tarafından Kazakistan’a sürülmüşler. Çeçenistan’a geri dönüşleri 1957 yılına rastlıyor.

Basayev’in mücadeleciliği ve Ruslar’a karşı savaşı sonradan olan bir şey değil. Her daim damarlarında dolaşan delişmen kan, kendine aileden miras kalan savaşçı ruhla ateşleniyor. On yedi yaşında Rus ordusuna katılıyor. Cephede görev verilmediğinden itfaiye bölümünde çalışıyor. Bilgisayar mühendisliği bölümüne kayıt yaptırıyor. Notlarının kötü olması dolayısıyla okuldan atılıyor. Çeçenler’in Ruslar’a karşı mücadelesi yoğunlaşmaya başladığında Çeçen saflarında yerini alıyor. 1991’deki Boris Yeltsin darbesinde Yeltsinsaflarında. Bunlar hayatındaki ufak ayrıntılar olarak göze çarparken ilk kez Çeçen mücadelesini dünyaya duyurmak için Rus uçağını kaçırmasıyla şahsı ön plana çıkıyor. Uçağı Ankara indirmişti hepimizin malumu olduğu üzere.

 

Devamı için: http://www.dunyabizim.com/portre/24456/samil-basayev-kuzey-kafkasyanin-mucadele-eri

Bu haber toplam 1593 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim