• İstanbul 18 °C
  • Ankara 18 °C

Samimi bir çabanın ürünü Hece Taşları

Samimi bir çabanın ürünü Hece Taşları
Hece Taşları dergisi, bir çığlıkla başlıyor bu sayısına. Ölümüyle vicdanları kısa bir süre de olsa harekete geçiren Aylan bebeğin ağzından sonu ölümle biten bir hicretin öyküsü anlatılıyor. Ahmet Serin yazdı.

Tayyib Atmaca, ben bildim bileli şiirde belli bir geleneğe yaslanan bir şairimiz. Şiirlerinin biçimine, şiirlerinin türüne, hatta şiirlerinin temalarına baktığımızda da bunu görürüz. Bu yönüyle Tayyib Atmaca, istikrarlı bir seyir izlemektedir eskiden beri. Tayyib Atmaca, Cengiz Coşkun’la birlikte çıkardığı Kırağı dergisinde de aynıydı, şu an Hece Taşları dergisini çıkarırken de aynı. Bu aynılık, hem şiir vadisinde çaba göstermek hem de bir geleneği diri tutma çabası bakımından aynı.

Evet, sırtını halk şiirine yaslayan bir şair TayyibAtmaca. Kendisiyle yapılan bir söyleşide ifade ettiği üzre, şairlerin de geleneksel sanatlarda olduğu gibi, usta-çırak ilişkisini yaşamalarından yana. Bu ilişki şairin/şair adayının hem şiiri öğrenmesine hem de insani ilişkileri içselleştirmesine yarayacağı için önemli. Bunun yanında, bizatihi geleneğin sürdürülmesi anlamına geldiği için de ayrıca önemli. Böyle bir tavrı bir de M. Ragıp Karcı’da görmüştüm ben.

Tayyib Atmaca, sessiz sedasız güzel işler yapmaya devam ediyor yine. Hece Taşları, bu güzel işlerden biri. Bilgisayar ortamında hazırlanıp ilgilisinin ve ehlinin maillerine gönderilen bu derginin dokuzuncu sayısı çıktı 15 Kasım'da.

Samimiyet sinmiş sayfalarına

Dergi, bir çığlıkla başlıyor bu sayısına. Ölümüyle vicdanları kısa bir süre de olsa harekete geçiren Aylan bebeğin ağzından sonu ölümle biten bir hicretin öyküsü anlatılıyor ”ABİM Bir Kumsalda Ben Bir Kumsalda” başlıklı metinde. Aylan bebeğin ağzından savaşların yıkıcılığı ve bir çocuğun sevilmelere doyamadan ölümü, ölürken de insanlığa ‘yeniden insan’ olması gerektiği hatırlatılıyor sayfalarda bozuk ve belli ki çocukça bir Türkçeyle. Üstelik de bu, içten bir şekilde yapılıyor, sahtecilik kokmadan yapılıyor. Zaten Hece Taşları’nın bütününe sinen samimiyet ve sahiciliği hissetmemek mümkün değil.

Bunun dışında dergi, tahmin edilebileceği gibi, önceki sayılarda da, bu sayıda da şiir ağırlıklı. Derginin şiir ağırlıklı olması, sadece şiirden ibaret olduğu anlamına gelmiyor. Derginin daha önceki sayılarında olduğu gibi, bu sayısında da bir portre çalışması var. Hem bir şair hem bir nasir olarak kaleminin gücü edebiyat tarihçilerince tescillenmiş olan Ahmed Hamdi Tanpınar, Hece Taşları’nın bu sayısına konuk edilmiş. 

Devamı: http://www.dunyabizim.com/Manset/22181/samimi-bir-cabanin-urunu-hece-taslari.html

Bu haber toplam 1144 defa okunmuştur
  • Yorumlar 1
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
    Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim