• İstanbul 15 °C
  • Ankara 13 °C

Şanlıurfa Şubesinde Eğitimci Yazar Mehmet Sarmış Sohbeti

Şanlıurfa Şubesinde Eğitimci Yazar Mehmet Sarmış Sohbeti
TYB’nin bu haftaki Cuma Sohbetinde TYB üyesi Eğitimci Yazar Mehmet Sarmış hoca, yazarlık hayatını anlattı;“Yazarken yaşadıklarımı, okuyanların da yaşamasını istiyorum”

ŞANLIURFA – Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) Şanlıurfa Şubesinin geleneksel olarak sürdürdüğü Cuma Sohbetlerinde bu hafta TYB üyesi Eğitimci Yazar Mehmet Sarmış hoca, yazarlık hayatını anlattı ve yazarken yaşadıklarını, okuyanların da yaşamasını istediğini söyledi.

     TYB Şanlıurfa Şube Başkanı Cuma Ağaç, üyeler Yrd.Doç.Dr.Mahmut Kaya, Eyyüp Azlal, S.Ahmet Kaya, Mehmet Sarmış, Gül San, M.Emin Karahan, Müslüm Abacıoğlu, Faruk Kazancı, Abdülkadir Karacabey, Muharrem Çelik, Tahir Coşandal, Mehmet Akbaş’ın hazır bulunduğu gecede TYB üyesi Eğitimci Yazar Mehmet Sarmış hoca, yazarlık hayatını anlatarak yayınlanmış ve baskıya hazır olan toplam 10 kitabından bahsetti ve şiir, öykü, hayat hikayelerinin yer aldığı 2 kitabının da hazırlık aşamasında olduğunu belirtti.

İlkokulda masal, ortaokulda şiir, üniversitede öykü yazdı

     Kendisini yakinen tanıtıp yaşantısından kısaca bahsettikten sonra yazarlık hayatından kesitler vererek sözlerine başlayan TYB üyesi Eğitimci Yazar Mehmet Sarmış hoca, “Yazarlık hayatım ilkokulda başladı. O yıllarda masal yazmaya başladım. Ortaokula geçince de şiir yazmaya merak saldım ve azda olsa yazdım ve o dönemin gazete ve dergilerinde de yayınlanmıştı. Üniversite yıllarımda ise, insanların hayat hikâyelerini içeren öyküler yazmaya başladım. İlk öyküm ‘Cuma’ ismiyle 1986/1987 yıllarında Vahdet Dergisinde yayınlanmıştı. Yine Mektep Mecmuasının düzenlemiş olduğu Öykü Yarışmasında ‘Afgan Destanından bir parça’ isimli öyküm 2. olmuştu. Öykü Seyir dergisinde de yayınlandı. O yıllar İslami Edebiyat Mecmuasında yayınlanan öykülerim için ilk olarak 150 TL telif ücreti de aldım. Okul Müdürlüğü görevine başlayınca yerel GAP Gündemi Gazetesinde köşe yazıları da yazmaya başladım” dedi.

İlk kitap ‘Küçük Yüreklere Dokunmak’

     İlk kitabının ‘Küçük Yüreklere Dokunmak’ ismiyle basılarak okuyuculara ulaştırıldığını belirten Mehmet Sarmış Hoca, anlatımına şöyle devam eder;

“‘Küçük Yüreklere Dokunmak’ isimli kitabımdan sonra ‘Yüreğin Sesi’, Büyükşehir Belediyesi tarafından 25 bin adet bastırılıp Öğretmenlere dağıtılmaya hazırlanan ‘Geleceği İnşa’, merhum Sendikacı/Yazar hemşehrimiz Mehmet Akif İnan’ı anlatan ‘Adanmış Hikâyeler’, Madde bağımlıları ile ilgili 21 öykü ve hayatı zor geçen insanlarla ilgili 14 öykünün yer aldığı ‘Genç’ ve ‘Zor Hayatlar’, daha sonra ‘Umutla Umutsuzluk Arasında’, ‘Yeşil Duygular’, ‘Hüzün İklimi’ kitaplarım yayınlandı. Benden umulmayan şeylerden bahsettiğim ancak gerçek yaşam öyküsünün eksik kalmaması için yazmak gerektiği ‘Fattuma’ isimli kitabım da baskıya hazır. Yine Suriyeli kardeşlerimizle ilgili yazdığım 60 adet şiirlerin yer aldığı kitabım da baskıya hazırlanıyor.”

Yazılarını sessiz ortamlarda yazabiliyor

     TYB üyesi Eğitimci Yazar Mehmet Sarmış hoca, yazılarını mutlaka sessiz bir ortamlarda yazdığını, hafif müziği, neyi sevdiği halde onlarla bile yazmakta zorlandığını belirterek, masal, şiir ve öykülerinde hasret, hüzün, gurbet, aşk, dava, din, evlat, hac ziyareti konularını işlediğini, yazılarını yazarken yaşadıklarını okuyucuların da kitaplarını okurken aynan yaşamasını istediğini söyledi.

Merhum Sendikacı/Yazar Mehmet Akif İnan teşvik etti

Sarmış hoca, yaşamı boyunca insanları ve özellikle gençleri okumaya ve yazmaya teşvik ettiğini, kendisini de yazmaya merhum hemşehrimiz Sendikacı/Yazar Mehmet Akif İnan’ın teşvik ettiğini ve özellikle üniversite yıllarında hemşehrisi olmam hesabıyla Ankara’da her zaman kendisine ilgi gösterdiğini ve iyi yönde teşvik ettiğini belirterek merhum Mehmet Akif İnan’ı da bir kere daha rahmetle anmamıza vesile oldu.   

Cuma Başkandan herkese teşekkür

Mehmet Sarmış Hocaya anlatımından ve özellikle merhum Mehmet Akif İnan’ı tekrar anmamıza vesile olduğundan dolayı teşekkür ettiğini belirten TYB Şanlıurfa Şube Başkanı Cuma Ağaç ise, “Sarmış hocamıza madde bağımlıları ilgili yazılarından dolayı da ayrıca teşekkür ediyoruz. Genç nesillerin heba olmaması için çalışma yapan bütün arkadaşlarımıza yardımcı olmak istiyoruz. Biz karanlığı kovamayız ama karanlığa ışık tutarsak karanlık kendiliğinden aydınlık olur. Biz genç arkadaşlarımızı da birer ışık olarak görüyoruz. Bu arada ay sonu gerçekleştirmeyi düşündüğümüz Urfalı Şair Nabi paneli için arkadaşların üzerine düşeni yapmasını, önerilerini istiyorum” diyerek arkadaşlara teşekkür etti.

sarmis-hoca,-tybde--yazarlik-hayatini-anlatti-(3)-001.jpgsarmis-hoca,-tybde--yazarlik-hayatini-anlatti-(2)-001.jpgsarmis-hoca,-tybde--yazarlik-hayatini-anlatti-(4)-001.jpg

Bu haber toplam 1491 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim