• İstanbul 24 °C
  • Ankara 26 °C

Sebep Ey Şairi Erdem Bayazıt Ölüm Yıldönümünde Çeşitli Etkinliklerle Anıldı

Sebep Ey Şairi Erdem Bayazıt Ölüm Yıldönümünde Çeşitli Etkinliklerle Anıldı
Türk şiirinin önemli şairlerinden,Mavera dergisi’nin kurucularından Erdem Bayazıt, vefatının 7.yılında Türkiye Yazarlar Birliği İstanbul Şubesi ve Küçükçekmece Belediyesi’nin ortaklaşa düzenledikleri bir dizi etkinlikle anıldı.

İlk program merhum şairin Eyüp Sultan Mezarlığı’nda bulunan kabri başında gerçekleşti. Buradaki anma programına şairin oğlu Ahmet Fırat Beyazıt, Ökkeş Beyazıt, eşi Ayşegül Beyazıt, Küçük Çekmece Belediyesi Sanat Danışmanı Ercan Köksal, şair Muzaffer Doğan, Recep Garip, Bünyamin Yılmaz, Şakir Kurtulmuş, TYB İstanbul Şube Başkanı Mahmut Bıyıklı, Ahmet Dur ve Bayazıt ailesinin dostları ile şairin okurları katıldı.
Erdem Bayazıt’ın Eyüp Sultan Mezarlığı’nda bulunan kabri başında okunan Kur’an-ı Kerim tilavetinin ardından konuşan TYB İstanbul Şubesi Başkanı Mahmut Bıyıklı Erdem Bayazıt’ın davası için örgütlendiğini ve şiirini asla kutuplaştırmadığını ifade ederek “Erdem Bayazıt şiirini davasının evine koymuş bir şairdir. Kendisine ve bu mezarlıkta bulunan Hasan Nail Canat, Mustafa Miyasoğlu, Necip Fazıl’a da rahmet diliyoruz. Biz TYB olarak büyüklerimizi gelecek nesillere tanıtmaya ve anlatmaya devam edeceğiz” dedi. Bıyıklı ayrıca bu etkinliklerin düzenlenmesinde katkıda bulunan Küçükçekmece Belediyesi Kültür Müdürlüğü'ne Erdem Bayazıt'ın hatırlanması ve genç nesillere tanınması yönünde anlamlı buldukları bu katkı için de teşekkür etti.
Etkinliklerin ikincisi, TYB’nin İstanbul Şubesi olarak hizmet veren Sultanahmet’teki Kızlarağası Medresesi’nde düzenlenen panelle devam etti. Bünyamin Yılmaz’ın yönettiği, Muzaffer Doğan, Recep Garip, Hüseyin Akın ve Doç. Dr. Hüseyin Yorulmaz’ın konuşmacı olarak yer aldığı panelde şairin düşünce dünyası, şiir anlayışı, düz yazıları, hayata bakışı ve hatıraları ele alındı.
Şair Hüseyin Akın Bayazıt'ın bir neslin dilindeki özgürlük ve inanç söylemlerine damgasını vurduğunu ifade ederek, "80'li yıllarda fakülte sıralarında olan ve siyasi ya da kültürel anlamda darbeler görmüş bizim kuşağımız için Bayazıt çok şey ifade eder. 'Sebep Ey' şiirleri belki de içimizdeki o hiddeti, coşkuyu en iyi seslendiren şiirdir, bizim için o günlerde bir gençlik aşısı olmuştur. Sesi sözünden daha baskın şiirlerin sahibidir" değerlendirmesinde bulundu. 
Panelde konuşan ve Erdem Beyazıt’ı 1976 yılında Mavera Dergisi’yle tanıdığını anlatan şair Recep Garip, 1994 yılında da kendisiyle şahsen tanıştığını ve vefat edene kadar birçok sohbet ve yolculukta bulunduğunu söyledi. Erdem Beyazıt şiiri ve Yedi Güzel Adam’ın her birinin şiirleri üzerine şiir oturumları yapılması gerektiğinin altını çizen Garip, “Erdem Bayazıt şiiri Türk şiir geleneği içerisinde müstakil bir yerde durur. Necip Fazıl’ın “Anladım sanat Allah’ı aramakmış” ifadesinin onun bu duruşunda etkisi olduğunu ve Büyük Doğu’dan etkilendiğini düşünüyorum. İdeolojik ve dava, inanç damarı hangi tarafta olursa olsun bir şekilde toplumcu tarafı incelenebilir Erdem Bayazıt’ın. Şiiri kesinlikle incelenmeli, müstakil bir kitap çıkarılmalıdır” dedi.
Doç. Hüseyin Yorulmaz da yaptığı konuşmada Erdem Bayazıt’ın eğitimciliği üzerinde durdu, kısa bir dönem kendisinin de lisede öğrencisi olduğunu, Bayazıt’ın derslerde müfredat dışında edebi konuşmalar yaptığını söyledi. Yorulmaz, Erdem Bayazıt’ın bir neslin yorulması ve yetişmesi konusunda çok önemli çalışmalar yaptığını belirterek O’nu bir neslin ağabeyi olarak inceleyen ve yeni nesillere tanıtmayı amaçlayan bir de kitap yazdığını ifade ederek, genç neslin bir döneme ağabeylik eden bu güzel insanı daha iyi tanımalarına katkı sunmayı amaçladığını söyledi.
TYB Yönetim Kurulu üyesi Muzaffer Doğan da yaptığı konuşmada Erdem Bayazıt’ın Üstad Necip Fazıl’la olan dostluklarını dile getirerek, o dönemin sanatçılarının Necip Fazıl’ın Büyük Doğu ve Üstad Sezai Karakoç’un Diriliş dergisi çatısı altında toplandıklarını ve buralarda yetiştiklerini ifade etti.Büyük Doğu ocağında yetişen bu güzel insanlardan birisi olan Erdem Bayazıt’ın genç nesiller için örnek alınacak önemli bir Ağabey, önemli bir şair olduğunu söyledi.Erdem Beyazıt’ı anma özel etkinlikleri Adem Turan, Ayşegül Ünal, Bestami Yazgan, Selvigül Kandoğmuş Şahin, Şakir Kurtulmuş, Yusuf Tosun ve Ünsal Ünlü'nün, Erdem Bayazıt’ın sevilen şiirlerini yorumlamasıyla sona erdi.

11696423_866422830073461_7499849736019291636_o.jpg11696488_866422896740121_1544338978731035716_o.jpg

Bu haber toplam 2360 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim