• İstanbul 15 °C
  • Ankara 22 °C

'Seçim süreci sönük geçiyor'

'Seçim süreci sönük geçiyor'
24 Haziran seçimlerinin sonuçları itibariyle çok ses getireceğini belirten ARGETUS Araştırma Danışmanı Erol Erdoğan, “Seçim süreci sakin geçiyor. Partilerin slogan, tasarım ve müzik gibi kampanya unsurları öncekilere göre zayıf” diyor.
Haziran seçimleri ülkemiz için dönüm noktalarından biri. Küresel oyun kurucuların oyunlarını bozabilmek için milletimizin önüne yeni bir imkan sunulmuş durumda. Firasetli milletimiz bu seçimde de irfanını kullanarak dünyaya en güzel cevabı verecektir. Rehavete kapılmadan son günleri iyi değerlendirmek gerekiyor. Bu seçim birçok yönüyle diğerlerinden farklı bir seçim. Medyasıyla sosyal medyasıyla aktörleriyle parti vaadleriyle seçmen talepleriyle farklı bir kulvara girmiş bulunmaktayız. Bu süreçte anket ve araştırma şirketleri de farklı sonuçlar yayınlayarak algı oluşturma noktasında çaba gösteriyor. Sonuçlarının çok tartışılacağı 24 Haziran seçimlerini Artegus Araştırma Danışmanı Erol Erdoğan ile konuştuk...
 
Bu seçimi diğer seçimlerden ayıran başlıca husus nedir?
 
Başkanlık sistemi karakteri taşıyan “Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi”ne tam geçişi sağlayacağı için tarihi özelliğe sahip. Ayrıca, partilerin kendi logolarıyla ittifak yaparak “Sıfır Baraj Sistemi” ile seçime girmeleri sebebiyle de özel bir seçim. Seçim sonuçlarına göre de, yeni farklar konuşmak mümkün.
 
SEÇİMLER SÜRPRİZLERE GEBE
 
Ne gibi?
 
Sözgelimi, Saadet Partisi yıllar sonra Meclise girebilir. MHP, milletvekili çıkarsa bile yüzde 10 barajının altında kalabilir. Benzer biçimde yüzde 0,5’i bulmayan farklı partiler, siyasi ve ideolojik olarak yakın durduğu ya da stratejik olarak güç birliği yaptığı partilerin listelerinden Meclise girecek, temsil çeşitliliği sağlanmış olacak. Öte yandan Cumhurbaşkanlığı seçimi ikinci tura kalırsa, 24 Haziran’ın farklı seçim olma özelliği artacaktır. Tabii, Erdoğan, seçilirse de seçilmese de önemli bir durum.
 
Algı çalışmalarından birisi de ‘Cumhurbaşkanlığında Erdoğan’a, milletvekilliğinde ise başka partiye oy vereceğim’ söylemi. Toplumda böyle eğilim var mı?
 
Birden fazla oy kullanılan seçimlerde tercihlerin ayrışabileceğini daha önce de görmüştük. Onun için, son yıllarda, “kararsız seçmen” kavramının yanı sıra “stratejik oy kullanan seçmen” ifadesini sıklıkla kullanıyorum. 24 Haziran’da da stratejik oy kullanan seçmenin varlığını fark edeceğiz. ARGETUS’un geçen aylardaki araştırmasında, milletvekilliği ve cumhurbaşkanlığı seçiminde oyunu farklılaştıracak yaklaşık yüzde 13’lük seçmene rastladık. İşin algı kısmına gelince; AK Parti’nin bu psikolojik çalışmaya nasıl bir stratejiyle karşılık vereceği önemli.
 
İRFANLI SÖYLEME AÇIZ
 
Meydanlardaki dili nasıl buluyorsunuz diğer seçimlere göre sakin bir dil var sanki, ne dersiniz?
 
Önceki seçimlere göre, liderlerin seçim konuşmalarını sakin ama daha esprili ve neşeli buluyorum. Sizin de dediğiniz gibi, seçim süreci sakin geçiyor. Partilerin slogan, tasarım ve müzik gibi kampanya unsurları öncekilere göre zayıf. Buna rağmen, her an bir hareketlenme olabilir diye düşünüyorum. Yine de siyasetten hikmet ve irfana dayalı, nükteyi ve espriyi ihmal etmeyen, zarafeti ürkütmeyen bir dil beklediğimi söylemeliyim. Hikmetli söze bigâne kalacak kimse yok gök kubbe altında.
 
KAYBEDENLERİ ZOR GÜNLER BEKLİYOR
 
Millet İttifakının handikapı ne?
 
Seçim sürecindeki handikapların başında birbirine ideolojik ve söylemsel olarak ters duran, zıt görüşlü partilerin bir arada olması… Bu aynı zamanda avantaja dönüştürülebilir bir durum. Avantaj mı dezavantaj mı olacak, zamanla göreceğiz. CHP’nin Cumhurbaşkanı adayının parti içi muhalefetin öncü ismi Muharrem İnce’nin olması, şu anda da handikap ama seçim sonrası kriz büyüyebilir. Bu arada, HDP’nin Millet İttifakı dışında kalması, daha önce nispeten iyi ilişkiler içinde olan CHP ile HDP arasında uzun vadeli sorunlara yol açacağını tahmin ediyorum. İYİ Parti genel başkanı Meral Akşener’in işi de zor. CHP’de hem de İYİ Parti’de liderlik kavgası muhtemeldir.
 
Gençler seçimde ne yapacak, hangi lider dillerini yakalamış görülüyor?
 
Gençler esprili ve zekice sözlere ve kampanyalara ilgi gösteriyor. Dünyadaki adaletsizliklerden eğitimdeki fırsat eşitliğine kadar, eşitsizliklerle ilgili her konu onların duygu ve ilgi alanına giriyor. Bu manada Tayyip Erdoğan, gençleri en çok etkileyen lider diyebilirim.
 
'RECEP TAYYİP ERDOĞAN İLK TURDA İŞİ BİTİRİR'
 
Seçim sürecinde medya ve sosyal medyanın fonksiyonunu değerlendirir misiniz?
 
Geleneksel yöntemler sürdürülmekle birlikte, seçim medyaya ve dijital mecralara kaydı. Bu açıdan bakılırsa, gazetelerin, televizyonların, dijital ağların önemi ve etkisi arttı.
 
Son olarak sonuçlara dair tahminlerinizi alabilir miyiz?
 
Cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turda biteceğini tahmin ediyorum. İlk turda Tayyip Bey’in Cumhurbaşkanı seçilmesi, AK Parti ve MHP’den oluşan Cumhur ittifakının da TBMM’de çoğunluğu elde etmesinde etkili olacak. MHP’de düşüş var. İYİ Parti TBMM’de grup kuracak gibi, Saadet Partisi için zor bir hedef. HDP’nin barajı açması da güçlü bir ihtimal.
 
KİMDİR?
 
EROL ERDOĞAN, 1 989 yılında İstanbul İmam Hatip Lisesinden, 1994 yılında Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesinden mezun oldu. Yüksek lisansını Sakarya Üniversitesi Sosyoloji Bölümünde yaptı. Birçok derginin kurucuları arasında yer alan, ulusal gazetelerde yazı yazan ve 4 kitabı bulanan Erdoğan, halen ARGETUS Araştırma Şirketi’nin danışmanlığını yapıyor.
 
Fatma Gülşen Koçak- Yeni Akit
Bu haber toplam 499 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim