• İstanbul 24 °C
  • Ankara 26 °C

Sedar Demirel'den: Uluslararası Sinema ve Din Sempozyumu

Sedar Demirel'den: Uluslararası Sinema ve Din Sempozyumu
Sinemanın insan hayatına ne kadar derinden nüfuz ettiğini konuşmak bile zait kaçar. Böyle bir dünyada Müslümanların inanç sistemlerine, ahlâk öğretilerine, tarihlerine bağlı kalarak kendi sinemalarını üretmeleri zarurettir.

Özüne sekülerizm, haz ve hızın hâkim olduğu Batı çağının ürettiği kültürü, sanatı, hayat tarzını ve bunların yaslandığı dünya görüşünü diğer milletlere aktaran aygıtları vardır. Bunların en etkili olanı da elbette sinemadır. Çünkü eğlendirerek yapar bunu. 

Sinemanın insan hayatına ne kadar derinden nüfuz ettiğini konuşmak bile zait kaçar. Böyle bir dünyada Müslümanların inanç sistemlerine, ahlâk öğretilerine, tarihlerine bağlı kalarak kendi sinemalarını üretmeleri zarurettir.  

Denebilir ki, her Müslüman ülkenin ürettiği bir sineması var zaten. Doğru, var ancak varolan sinemanın kök değerleri yansıtmadığı, çoğu yerde kök değerlerle çatışma içinde olduğu, Hollywood sinemasının kötü bir taklidi olduğu ve dolayısıyla Batı dünya görüşünü taşıma acentalığı yaptığı da bir o kadar gerçektir.

Bu sebeple böylesi önemli bir konuya ehil kişilerin eğilmesi ve alternatifler sunması gerekir. Bu meyanda dün ve evvelki gün (22-23 Mayıs 2015 ) Ensar Vakfı Değerler Eğitimi Merkezi, Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi ve Nebraska Omaha Üniversitesi’nin işbirliği ile İstanbul’da “Uluslararası Sinema ve Din Sempozyumu” tertip edildi. Ben bu satırları yazarken sempozyum devam ediyordu.

“Sinema ve Din” konusu disiplinler arası ilgi çekici bir alanı oluşturmaktadır. Bu sempozyum ülkemizde de akademik birikim oluşturmak, akademisyenler ve konuya ilgi duyanları bu alana dair fikir üretmeye teşvik etmek amacıyla tertiplendi. Umulur ki buradan Müslüman bir sinemanın izlemesi gereken yol haritasının oluşmasına dair bir katkı çıksın.

Bizim de “Hadislerin İnşa Ettiği Kültür / Medeniyet ve Sinema” başlıklı çalışmamızla katıldığımız sempozyumda şu başlıklar etrafında tebliğler yapıldı:

Sinema ve din eğitimi, sinema filmlerinin din eğitiminde bir araç olarak kullanımı, sinema ve değerler eğitimi, Türk sineması ve din, İslâm hukuku açısından sinemanın problemleri ve bu problemlere çözüm yolları, sinema ve din psikolojisi, sinema filmlerinin dindarlık üzerindeki etkileri, sinema ve din sosyolojisi, sinemanın toplum üzerindeki etkileri, sinema ve İslâmofobi, Kur’an âyetlerinin sinemada kullanımı, filmlerin alt metinlerinde yer alan ayet ve hadisler, Kuran kıssaları ve sinema, sinema ve dini musiki, Türk sinemasında dindar tipolojileri.  
Devamı için: http://www.yeniakit.com.tr/yazarlar/serdar-demirel/uluslararasi-sinema-ve-din-sempozyumu-10693.html

Bu haber toplam 447 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim