• İstanbul 19 °C
  • Ankara 15 °C

Sedat Ergin: Menbiç’teki intihar saldırısı Türkiye’yi yakından ilgilendiriyor

Sedat Ergin: Menbiç’teki intihar saldırısı Türkiye’yi yakından ilgilendiriyor
MENBİÇ’te önceki gün meydana gelen, 4’ü ABD’li olmak üzere 19 kişinin ölümüne yol açan patlama, Suriye’de sahadaki durumun ne kadar tehlikelerle dolu olduğunu, tek bir terör eyleminin bütün algıları ve hesapları nasıl etkileyebileceğini göstermesi bakımından önem taşıyor.
 
ABD, Suriye’de DEAŞ’a karşı yürüttüğü mücadelede cepheye ağırlıklı olarak PKK’nın uzantısı olan YPG’deki Suriyeli Kürtleri sürdüğü için kayıpları çok sınırlı kalmıştı. Bu olay, ABD ordusunun Suriye’deki kayıpları açısından sayıca en yüksek bilançoyu gösteriyor. Bu yönüyle ABD’de sarsıcı bir etki yaratma potansiyeli taşıyor.
 
*
 
DEAŞ’ın üstlendiği patlamanın muhtemel bir dizi sonucu var. Birincisi, ABD Başkanı Donald Trump’ın bundan bir ay önce 19 Aralık’ta Suriye’den çekilme kararını açıklarken “IŞİD’i (DEAŞ) yendik” şeklindeki zafer duyurusunun -zaten tartışılmakta olan- isabet derecesini ABD kamuoyu ve karar vericileri nezdinde daha çok eleştiriye açacak olmasıdır.
 
DEAŞ tehdidi ile Suriye’den çekilme kararı arasındaki doğrudan ilişki nedeniyle, ABD sistemi içinde Suriye’den çıkma konusunda sürmekte olan çekişme bu olayla daha da şiddetlenecektir. Trump’ın tehdit değerlendirmesine katılmayan ve zaten Suriye’den bu kadar süratli çıkılmaması gerektiğini savunan çevreler, Menbiç’teki patlamanın eleştirilerini haklı çıkardığı görüşündeler. Bu çizgide olanlar arasında Cumhuriyetçi Parti’den önemli şahsiyetler de var.
Bu haber toplam 343 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim