• İstanbul 19 °C
  • Ankara 19 °C

Sedat Ergin: Türkiye HTŞ'nin İdlib'den çekilmesini öneriyor

Sedat Ergin: Türkiye HTŞ'nin İdlib'den çekilmesini öneriyor
TAHRAN zirvesinin kapanış bölümünde “Özellikle rica ederim...” diye söze girerek son bir çıkışta bulunuyor Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan.
İlginç bir nokta, Cumhurbaşkanı bu girişin ardından konuşurken -çok kısa bir süre için- mikrofondan sesinin gelmemesi. Sesi yeniden geldiğinde Erdoğan’ın şöyle dediği duyuluyor: 
 
“... yani bir defa Cephe El Nusra olsun, HTŞ olsun, hepsi için... Bir defa, silahı bırakın... Bırakın ki buraya sulh gelsin. Bu çağrıyı zirveden yapmış olalım...”
 
Sesinin duyulmadığı bölümde Cumhurbaşkanı’nın ne dediği bilinmiyor. Ancak daha sonra “hepsi” dediğini dikkate aldığımızda, silah bırakma çağrısı yaptığı kesimler arasında İdlib denkleminin diğer aktörleri olan Suriye ordusu ve Suriye muhalefetini temsil eden silahlı grupları da kastettiğini düşünebiliriz.
 
Bu çıkışın en dikkat çekici yönü, Cumhurbaşkanı’nın zirvede doğrudan Heyet Tahrir üş Şam, kısa adıyla HTŞ’ye de seslenmiş olmasıdır. 
 
Bu sesleniş aslında İdlib krizinin merkezinde yatan en ciddi sorunla yakından ilişkili. 
 
HTŞ, 2016 sonunda El Kaide’nin Suriye şubesi El Nusra içinden çıkarak kurulan, bu nedenle başta BM olmak üzere uluslararası camia tarafından ‘terörist’ olarak kabul edilen bir örgüt. HTŞ’nin önemi, İdlib’deki başat askeri güç konumuyla diğer gruplara kıyasla sahada biraz daha geniş bir alan kontrolüne sahip olmasından kaynaklanıyor. 
 
HTŞ’nin adıyla Erdoğan’ın Tahran’a hareketinden bir hafta önce 31 Ağustos tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan bir Cumhurbaşkanlığı kararında da karşılaştık. Bu kararla, HTŞ, Türkiye’nin ‘terörist’ olarak kabul ettiği örgütler listesine dahil edilmiş oldu. 
 
İdlib’deki açmazın birinci boyutu burada beliriyor. 
Bu haber toplam 460 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim