• İstanbul 14 °C
  • Ankara 17 °C

Sedat Laçiner'den: PKK'nın Silah Bırakması Mümkün mü?

Sedat Laçiner'den: PKK'nın Silah Bırakması Mümkün mü?
PKK’nın tüm ileri gelenleri toplansa ve silahları 1 gün içinde götürüp Türkiye Cumhuriyeti’ne teslim etme kararı alsalar ve bunu da Abdullah Öcalan’a söyleseler, herhalde Öcalan’ın cevabı şöyle olurdu:

PKK’nın tüm ileri gelenleri toplansa ve silahları 1 gün içinde götürüp Türkiye Cumhuriyeti’ne teslim etme kararı alsalar ve bunu da Abdullah Öcalan’a söyleseler, herhalde Öcalan’ın cevabı şöyle olurdu:

“Siz delirdiniz mi? Bu coğrafyada, bu ortamda, hiç silah bırakılır mı?”

Yani PKK silahsızlanmak istese buna ilk başta herhalde Abdullah Öcalan karşı çıkardı. Buna adım gibi eminim.

Diyeceksiniz ki, madem Öcalan PKK’nın silahsızlanmasını istemiyor da o zaman neden silahsızlanma çağrısı yapıyor?

Aslında öyle bir çağrı yapmıyor. Kamuoyundaki tartışmalar çok kabaca yapılıyor ve satır araları doğru okunmuyor. Öcalan’ın söylediği, “en azından belli bir süre için silah kullanmayın. Silahsız alabiliyorsanız silahı susturun.”

Öcalan’ın çağrısında karşılıklılık beklentisi var. Öcalan belli şartların karşılanması halinde eylemsizlikten bahsediyor. Ayrıca İmralı, PKK’ya istediklerini silahsız da alabileceğini, artık demokratik siyaset araçlarını daha çok kullanması gerektiğini hatırlatıyor.

Peki, silahlar, onlar ne olacak? Irak ve Suriye’de IŞİD ile savaş devam ederken, Ortadoğu yıkılıp, yeniden kurulurken ve Kürtlere Batı ve Ortadoğu güçleri ayrı bir siyasi yapı vaad ederken Örgüt’ün silahsızlanmasını beklemek hayal olur. Tam tersine, Irak ve Suriye gelişmeleri nedeniyle PKK daha da silahlanacaktır, Batılı güçlerce silahlandırılacaktır. Bundan ötesini beklemek hayalcilik olur…

Zaten Türkiye içinde devam ettirilen Çözüm Süreci’ni sıkıntıya sokan da bu. Artık Çözüm Süreci’ni sadece Türkiye şartları ile okuyabilmek ve sürdürebilmek kolay değil. PKK, dış gelişmeler nedeniyle ciddi bir özgüven kazandı ve kendisini pek çok şeye mahkum görmüyor. Bu da Hükümet ile Örgüt arasındaki makası daha da açıyor. Sabırsızlanan ve taleplerini ısrarla dayatan PKK’ya karşı Hükümet’in aynı hızda cevap verebilmesi mümkün değil. Özellikle seçim öncesinde bunu beklemek hayalcilik olur.

Hükümet açısından bir diğer sorun ise 2 yıl öncesine göre muhalefetin daha da sertleşmesi ve sokak üzerinden hükümeti devirme korkusunun daha da artması. Hükümet, Çözüm Süreci nedeniyle ekstra yükler almaya hazır değil…

Devamı için: http://www.gazeteoku.com/frame.php?url=http://www.internethaber.com/pkknin-silah-birakmasi-mumkun-mu-17386y.htm#.VPVtKvmsVps

Bu haber toplam 311 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim