• İstanbul 14 °C
  • Ankara 17 °C

Sefa Saygılı: Üstad M. Şevket Eygi

Sefa Saygılı: Üstad M. Şevket Eygi
Geçen cumartesi günü muhterem M. Şevket Eygi üstadı ahirete uğurladık. Hayatı boyunca milletimizin dünya ve ahiret mutluluğu için düşünen, projeler üreten, fikirlerini yazı ve konferanslarla açıklayan büyüğümüzdü.

Düşüncelerinden dolayı yıllarca sürgünlerde, hapislerde kaldı. Daha yakın zamana kadar hakkında soruşturmalar, mahkemeler sürüyordu. Ancak onun cenaze törenine on binlerce müminle birlikte başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere bakanlar, milletvekilleri, belediye başkanları olmak üzere adeta devlet ve millet katıldı. Sanki devletin bir nevi kıymet bilmesi ve özür dilemesiydi bu.

Fatih Camii az rastlanır bir kalabalığı gördü. Ne kadar çok seveni varmış. Birkaç anormal tip dışında medyada hep güzel şeyler yazıldı, sevgi ile uğurlandı.

Şevket ağabey ile 45 yıldır tanışırdım. Daha 18 yaşındayken ziyaretine gitmiş, sürekli ara vermeden görüşmüştüm. Bir İstanbul beyefendisiydi. Oldukça nazik ve kibardı. Kendisine ayrıcalıklı davranılmasını istemezdi. Kimseyi kırmamaya azami dikkat ederdi. Herkesi muhatap alır, zerre kadar gururlu ve kibirli davranmazdı.

Kedilere ve hayvanlara düşkündü. Bir yere gittiğimizde sokak kedileri sanki onu hisseder, onun yanına korkmadan yanaşarak yiyecek ve sevgi isterlerdi. Bir defasında gözünde çapak olan bir kediye eczaneden ilaç alarak ve pansuman yaparak tedavi etmişti.

İslam âlimlerine ve evliyalara büyük bağlılık ve hürmet gösterir, onlara laf ettirmezdi. Sahih itikada ve namaza çok önem verir, ısrarla üzerinde dururdu. Hep faydalı nasihatler ederdi.

Almanca, Fransızca, İngilizce, Arapça ve Farsça başta olmak üzere 5-6 dil bilirdi. 

Kitap dostu idi. Yazma eserlere ilgisi büyüktü. Bir defasında Atina’da sahaf olduğunu duyduğunda rahatsız olmasına rağmen koşar adımlarla gitmiş ve çeşitli minyatürler almıştı. On binlerce ciltlik zengin kütüphanesi vardı ve vefat etmeden sahibi olduğu hat şaheserleri ve antika eşyaları ile birlikte Cumhurbaşkanlığı Külliyesindeki kütüphaneye bağışlamıştı.

Devamı: https://www.yeniakit.com.tr/yazarlar/sefa-saygili/ustad-m-sevket-eygi-29164.html

Bu haber toplam 284 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim