Şehir araştırmaları merkezi niçin gereklidir?

M. Ali ABAKAY

Eğitim alanında mevcut şartların çok üstünde olan öğrenci sayısı, eğitimi olumsuz etkiler. Eğitimdeki ivmeyi düşürür.

Şehirlerin medeniyet ekseninde kurulduğu dün, günümüzde unutulmuşa benziyor. Dün, şehri şehir yapan değerlerin varlığı, günümüzde yok olmakla karşı karşıya iken, şehirlerde gözle görülen değişiklik, mevcut yapıların çoğunun yıkılarak, yerine çok katlı yapılaşmaların kondurulmasından ve şehri şehir yapan değerlerin unutulmasından fazla bir şey değildir.

 

Şehirlerin merkezinde yapılan çok katlı yapılaşmaların şehre sembol olmuş yapıları gölgede bırakması, şehirlerin siluetini bozan , şehri şehir olmaktan çıkaran en olumsuz husustur.

 

Şehirlerin zaman içinde fabrikaların olduğu alanlarda büyüme içinde gösterilmesi ve artan nüfusun ihtiyaçlarına cevap verememesi şehirleri farklı görünümlere büründürür.

Şehirlerde artan nüfus, konut sayısını artırır. Plânlı yapılmayan şehirleşmede gecekondulaşma, şehrin dengelerini alt üst eder. Alt yapı, okul, sağlık olmak üzere birçok kalem, ihtiyaca cevap vermez olunca şehir, kördüğümlerle sarıp sarmalanır. Şehir, insanî ihtiyaçları karşılayamaz duruma gelince olumsuzluklar katlanır ve içinden çıkılamaz duruma gelinir.

 

Bu artış için olumsuzluklar, sınırlı olan şehir merkezinde insana nefes aldıracak alan bırakmazken, tarihî eserlerin hakkıyla ele alınmasına engel teşkil eder. Bazen yıkımla karşı karşıya kalan tarihî eserlerin oldu-bitti mantığıyla ortadan kaldırılması söz konusudur. Biz, bulunduğumuz şehirde bunun tanığıyız.

 

Artan insan sayısı, yeşil alanların insan başına düşen metrekaresini düşürür. Araç park alanlarının ihtiyaca cevap vermemesi üzerine kaldırım işgallerine sebebiyet verir. Gezi parkurlarının oluşuma engeldir. Kış mevsiminde hava kirliliğini ve dolayısıyla sağlık problemlerini ortaya çıkartır.

 

Sağlık alanında yetersizlikler artar ve gecekondulaşmayla beraber sağlık sorunlarında patlamalar oluşur.

 

Şehir Araştırmaları Merkezi, sadece şehri tanıtan yazılı eserlerin bir araya getirildiği dokumantasyon merkezi değildir. Bu merkez, şehre dair gazete ve dergi kolleksiyonundan ibaret düşünülmemiştir. Şehrin eski fotoğraflarıyla nostaljiye yolculuk olamaz.

 

Şehrin bağrından çıkan ve eserler vermiş olan birkaç ismin adına müze yapılarla sınırlı olmayan merkez, sadece kültürel toplantıların yapıldığı yer de olamaz.

 

Şehri her yönüyle ele alan ve çözümler üretmeyi merkezine almış Şehir konusunda dünle bugünü bir araya getiren ve yarına umutlu bakmayı hedefleyen merkezi anlatmaya devam edeceğiz.

 

Amacımız, her şehirde bir merkez oluşturuncaya kadar, düşündüklerimizi anlatmak olacaktır.

 

Meramımız anlaşılıncaya kadar, yazmaya ve anlatmaya devam edeceğimiz Şehir Araştırmaları Merkezi, toplum tarafından kabul görüldüğü zaman, üzerimize düşen sorumluğu yerine getirmenin gönül rahatlığıyla bayrağı yeni kuşağa vererek, gönül rahatlığıyla bir köşeye çekileceğiz.

Bu yazı toplam 584 defa okunmuştur.
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim