• İstanbul 22 °C
  • Ankara 27 °C

Şehri tanıtmada yaşanan sıkıntılar

M. Ali ABAKAY

Şehirleri tanıtan, anlatan kitap merakı, bizde oldukça yaygınlaşmadı, daha doğrusu şehirleri kuşatan, içine alan bir programımız olmadı, bunu merkeze alan yapılaşmadan yoksunuz. Her ne kadar Kültüre ve Turizme dayalı bir bakanlığımız mevcut ise de, her şehirde bakanlığı temsilen o şehrin bir İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü mevcut olsa da istenilenin her ilde gerçekleşmediğini, ortaya konulan çalışmalardan anlamak mümkündür.

Bizim geliştirmeye çalıştığımız ve her türlü destekten yoksun “Şehir Araştırmaları Merkezi” adını verdiğimiz çalışma, kendi mecrasında yol almaya devam ediyorsa, mevcut durumu göz önünde bulundurduğumuzda ilgili bakanlığın bu hususta habersiz olduğunu sanmaktayız.

Şehir Araştırmaları Merkezi, şehirleri konu alan bir kütüphane değildir, öyle olmadığı yaptığımız ön çalışmalarda yayınladığımız kitaplar incelenirse, okunursa anlaşılabilir. Zaten ilgili bakanlığın her ilde ve hemen hemen her ilçede mevcut kütüphane zinciri, Şehir Araştırmaları Merkezi kütüphane konumunda düşünülüyorsa, bu merkezin gereksizliği düşünülmüş olmalı.

Bulunduğumuz şehirle ilgili bir dönem Bakanlık Yetkilileriyle üç görüşmemiz oldu, çağrıldığımız toplantılarda. Üç toplantıda da bu merkezin gerekliliğini kendilerine ilettik, her şehirde kurulmasının elzem olduğunu belirttik. Sonradan değişen Sayın Bakanla birlikte üzerinde düşündüğümüz proje askıya alındı, şimdi her şey yeni baştan anlatılmalı, toplantılar yapılacaksa.

Ali Emirî Efendi’nin memleketinde düşünülen kültür merkezi veya Ali Emirî Külliyesi hakkında yaptığımız görüşmelerde belirtilenlerin kayda geçtiğini ifade edelim, yetkililere bu merkezin işlevini, görevini, yapılacak çalışmaların şeklini özellikle ilettik.

Ülkemizde binlerce şehirlerle ilgili kaynak eserleri bir araya getiren ve bu eserleri topluma kazandırmak amacıyla merkezde buluşturan biri olarak, bu saatten sonra, “Derdini Marco Paşa’ya anlat!..” şeklinde bir tavsiyeyle karşılaşmamayı umarız.

Ülkemizde bu girişimi ilk kez başlatan olarak,  talebimiz bu merkeze yer verilmesi, yapacağı çalışmalarla seksen bir ilde birer merkezin açılmasıdır. İlk açılacak merkezde elde edilecek başarı göz önünde bulundurulursa, diğer illerimizle illerimizden geri kalmayan kimi ilçelerde girişimi başlatmak lazımdır.

Şehir Araştırmaları Merkezi’nden yola çıkılarak yapılacak çalışmaların önemi, o şehirde ya da beldede kişinin tarihiyle yüzleşmesini, mimarîyle tanışmasını, kültür, sanat ve edebiyatla yoğrulmasını, inanç birlikteliğiyle bilgilendirilmesini, dil zenginliğiyle farklı dillerde yazılan eserleri okumasını sağlayacak, dünle bu günün bir arada buluşmasını gerçekleştirecek ve yarına umutla bakmamıza zemin hazırlayacaktır.

Ülke çapında seksen bir mekânın tahsis edilmesiyle oluşacak Şehir Araştırmaları Merkezi için yapılacak olan çalışmalar, mevcut imkânların seferber edilmesiyle fazla malî harcamalara girilmeden kısa sürede tamamlanabilir.

Sesimizin bize yankısının olmayışı, konuya olan soğukluk, ilgililerin haberdar edilmemesi zaman içinde idealimizde canlı tuttuğumuz bu hayalimizin gerçekleşmeyeceği manasını çıkarmamalıdır. Kimi üniversitelerle görüşmelerimizde bu merkez yapılanmasına sıcak bakmaları ve zaman içinde aslını taklit durumları hakikatten üzücü hale gelmiştir.

Şehrini seven, şehrine vefasını bu merkezin oluşumu ile göstermek isteyen herkese çağrımız söz konusu. Özellikle bu ülkenin kültürle tarihle sanatla hamle yaparak, adından bahsettirmesini isteyenlere yönelmek istiyoruz. Her şehirde bir merkezin kuruluşu çok mu zordur? Uluslararası bir spor dalında bronz madalya alan sporcunun ülke tanıtımını yaptığını iftiharla belirtenlere, seksen bir ilde seksen bir madalya alınmasının bir bronz ya da gümüş veya altın madalyadan daha üstün olduğunu ispat etmek istiyoruz.

Sadece her şehirden birkaç gönüllü ile kurulacak merkez, o şehrin can damarı, hafıza merkezi olur. Bu konuda gelen konferans-seminer tekliflerini elbette geri çevirmemeye çalışacağız. Her şehre giderken bir el çantası, bir bilgisayar yeterlidir, merkeze dair bilgi sunumu için.

Hangi şehir için teklif söz konusu olursa idealin gerçekleşmesi için, biz daima buradayız. Amacımız, hedefimiz her şehirde bir merkezin kurulmasıysa bildiklerimizi paylaşmaktan kaçınmamız, ihanetle eş değerdir.

Kırk bini aşkın kitabı bir araya getirirken, ömrümüz el verir, dünyada içecek suyumuz, yiyecek ekmeğimiz, soluyacak havamız oldukça, emanet bizden alınmadıkça sevdamız, kârımız, yolumuz değişmeyecektir.    

Bu yazı toplam 846 defa okunmuştur.
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim