• İstanbul 23 °C
  • Ankara 28 °C

Selahaddin E. Çakırgil: ‘Çanakkale Zaferi’ tarihin çarpıtılmasına âlet edilmemeli!

Selahaddin E. Çakırgil: ‘Çanakkale Zaferi’ tarihin çarpıtılmasına âlet edilmemeli!
Bir 18 Mart- Çanakkale Zaferi kutlaması daha geride kaldı. Ama düşünen beyinlerde yine (?) işaretleri bırakarak ve acaba dedirterek.

Çanakkale Savaşları elbette çok önemlidir. Çanakkale geçilseydi, kapitalist emperyalizmi, Rusya’da Çarlık rejiminin ve 300 yıllık Romanoff’lar Hanedânı’nın Bolşevikler / komünistler eliyle yıkılmasına engel olacaktı denilir; belki de öyle olurdu. 

Bizim açımızdan ise, Osmanlı’nın başkenti İstanbul, Çanakkale’den olmasa bile, 2 sene sonra İngiltere ve müttefiklerinin işgaline uğramış, yani geçilmişti.   

***  

Tarihçi İlber Ortaylı hoca’ya ‘Kürtler Çanakkale’de savaşmadı. Çanakkale’de Yahudi var, Rûm var, kürd yok!’ diye bir laf nispetmişler, bazı medya organlarında. Ayıp etmişler. Bu Müslüman kürd halkına karşı yeni bir resmî ideoloji saldırısıdır. 

Konu, “Çanakkale’de Suriye’liler de savaştı mı?’ diye sorulduğunda, Ortaylı da, ’Suriye'den asker alındı, ama askeri oradan getirmek çok zordu. Sevkiyat zor. Kürtler için de aynı şey geçerli. İmparatorluk büyük, Suriyeliler de savaştı tabiî, ama başka cepheler var onlara yakın, Hicaz gibi..’ demiş.. 

Bu söz, ‘kürdlerin savaşmadığı’ demek midir Allah aşkına. Eğer öyleyse, Karadenizliler de büyük çapta yoktur, Çanakkale’de. Çünkü onlar da daha yakındaki Kafkas Cephelerindeydiler. 

Kaldı ki, İstanbul-Edirnekapı Şehîdliği’ndeki mezar taşları, Haleb’li, Beyrut’lu, Deyr-i Zûr’lu, Haseki’li, Bağdad’lı, Diyarbekir’li, Merdin’li, Çölemerik (Hakkarî)’li, Bidlis’li askerlerin varlığından haber verir; Medine’den, Bingazi’den, Saraybosna’dan, Kırım’dan gelenlerle birlikte.   

Devamı: https://www.star.com.tr/yazar/canakkale-zaferi-tarihin-carpitilmasina-alet-edilmemeli-yazi-1440935/

Bu haber toplam 545 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim