• İstanbul 13 °C
  • Ankara 11 °C

Selahattin E. Çakırgil: ‘Müslüman Birliği’ idealinin Anadolu’daki meyvesi: Malazgirt Zaferi!

Selahattin E. Çakırgil: ‘Müslüman Birliği’ idealinin Anadolu’daki meyvesi: Malazgirt Zaferi!

25 Ağustos günü öğleden sonra,  Beyan Yayınları’nda bazı dostların bayram sonu buluşması vardı.. İhsan Süreyya Sırma ve Necmeddin Alkan gibi iki tarihçi hoca da bu sohbette hazır bulununca ve özellikle tarih üzerindeki derin tetkikleriyle bilinen Dr. Geylanî’nin de zevkli yönlendirmeleri devreye girince, saatlerin nasıl geçtiği anlaşılamadı. 

İhsan Süreyya Hoca, çok genç yaşta, 1975’lerde katıldığı bir ‘Türkoloji Kongresi’nde sunduğu tebliği üzerine, tarihçi Prof. Şehabeddin Tekindağ’ın kendisine çıkıştığını ve amma genç Sırma’nın, daha sonraki bir Türkoloji Kongresi’nde de aynı minval üzere, (batılıların Pan-İslamizm dedikleri) ‘İttihad-ı İslâm’ siyasetini Osmanlı Sultanları içinde en güçlü şekilde tatbik edenlerden birisinin  Sultan Abdulhamîd olduğuna dair görüşlerini güçlü tarihî belgelerle savunması üzerine; Tekindağ’ın söz alarak, ‘Ben, bu zamana kadar bu konuda iki kişiye haksızlık yaptım, birisi Sultan Abdulhamid, diğeri de bu genç..’dediğini, birkaç ay sonra da ‘rahmet-i Rahman’a kavuştuğunu anlattı.  

***

Sırma Hoca’nın aktardığı bir diğer anekdot da ilginçti.. 

Yine bir ‘Türkoloji Kongresi’nde,  bir ermeni tarihçinin, ‘I. Dünya Savaşı’ndan sonra, Anadolu’da Müslüman halkın verdiği savaşın, İslâm gücüyle kazanıldığını’ söylemesi üzerine, zaman zaman kemalistliği depreşen ve Karpat’lardan gelen bir tarihçi, ‘o savaşın (…filan paşa)’nın komutanlığında, türk ruhuyla kazanıldığı..’  gibi bir itirazda bulunur. Bunun üzerine o ermeni tarihçi, o tarihçi Prof.’u, ‘Ben sana o komutanın askerlerini İslâm inancıyla nasıl harekete geçirdiğini anlatmak için okuduğu Kur’an âyetlerini burada hemen tekrarlarım, ama, arabça da bilmiyorsun ki..’ diye susturur. 

Devamı: http://www.star.com.tr/yazar/musluman--birligi-idealinin-anadoludaki-meyvesi-malazgirt-zaferi-yazi-1378562/

Bu haber toplam 407 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim