• İstanbul 17 °C
  • Ankara 15 °C

Selçuk Türkyılmaz Abdürreşit İbrahim Hayatı ve Fikirlerini Anlattı

Selçuk Türkyılmaz Abdürreşit İbrahim Hayatı ve Fikirlerini Anlattı
Selçuk Türkyılmaz Abdürreşit İbrahim Hayatı ve Fikirlerini Anlattı

Abdürreşid İbrahim Hayatı ve Fikirleri 
Türkiye Yazarlar Birliği İzmir Şubesi’nin bu haftaki konuğu İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesinden Yrd. Doç Dr. Selçuk Türkyılmaz’dı. Sayın Türkyılmaz konferans salonumuzda Abdürreşid İbrahim Hayatı ve Fikirleri başlıklı sunumunda meşhur seyyah Abdürreşid İbrahim’in kısa biyografisini ve fikirlerini tanıttı. Sunumda öne çıkan hususlar şunlardı: 
“Abdürreşid İbrahim 1857’de Sibirya’nın Tara vilayetinde doğmuştur. Aslan Buharalı bir ailenin çocuğudur. İlk gençlik yıllarını doğduğu bölgelerde geçiren Abdürreşid İbrahim 1880’in başında eğitim için Hicaz bölgesine gider ve uzun bir müddet eğitimine burada devam eder. 1885’te eğitim sürecini tamamladığında Hicaz ve İstanbul’da birçok Osmanlı aydını ile görüşüp tanışmış ve fikir alışverişinde bulunmuştur. Bu tarihten sonra yoğun bir siyasî ve fikrî faaliyet dönemi başlar. Çarlık Rusya’sı döneminde Türklerin-Müslümanların yoğun olarak yaşadığı bölge ve şehirlerde faaliyetlerde bulunur ve kitap ve dergilerde yazıları yayımlanır. 1903’ten itibaren Kafkasya Türklerini gazete ve dergilerinde de yazıları yayımlanır. 1909’dan itibaren Sırat-ı Müstakim dergisinde Japonya seyahati izlenimlerini paylaşmaya başlar. Trablusgarp savunmasında bulunur. I. Dünya Savaşı’nda da Almanlara esir olmuş Rusya Müslümanları ile ilgili çalışmalarda bulunur. Millî şairimiz Akif’in de yakın dostlarındandır. 1935’te Türk vatandaşlığından çıkarılan Abdürreşid İbrahim 1944’te vefatına kadar Japonya’da kalmış ve bu son döneminde Tokyo Camii’nin yapımına öncülük etmişti. İslâmcı bir fikir ve eylem adamı olan Abdürreşid İbrahim’in yayımlanan en önemli kitabı iki ciltlik Âlem-i İslâm ve Japonya’da İslâm’ın Yayılması başlığını taşımaktadır.” 
Yrd. Doç. Dr. Selçuk Türkyılmaz sunumunu tamamladıktan sonra her zaman olduğu gibi soru cevap faslı başladı ve dinleyiciler konuşmacıyla müzakerede bulundular. 
 

img_0731.jpg

Bu haber toplam 2274 defa okunmuştur
  • Yorumlar 1
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
    Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim