• İstanbul 20 °C
  • Ankara 24 °C

Selçuk Türkyılmaz: Doğu Türkistan hakkında birkaç kitap ve tarihî coğrafî sınırlarımız

Selçuk Türkyılmaz: Doğu Türkistan hakkında birkaç kitap ve tarihî coğrafî sınırlarımız
Hem coğrafî konum hem de taşıyabileceği fikir itibarıyla Türk dünyasının merkezi olabilecek Bakû’dayım.

Abdürrehim Heyit hakkındaki çelişkili haberleri burada aldım. Şehit düşmek kelimesindeki düşmek fiilinin olumsuz bir anlama geldiğini düşünenlerin bulunduğu bir fikrî ortamda Uygur Türklerinin mücadelesi hakkında neler söylenebilir? Hâlbuki düşmek fiilini bazı şeylerin aklımıza veya gönlümüze gelmesini anlatırken de kullanırız. Türkçe düşünmek deriz ve ana dilimizde düşünmekten bahsederiz ve bunların öneminden bahsederiz. Yola düşmek de cabası.

Abdürrehim Heyit hakkındaki çelişkili haberler de aklımıza çok şey “düşürdü”. İslam dünyası Batı’dan, Doğu’dan ve Kuzey’den birkaç asırdır baskı altında tutuluyor. İslam’ın tarihî coğrafî sınırlarıyla bugünkü sınırları arasındaki farklılık bu baskının şiddetini izah eder. 18. yüz yılın başlarından itibaren bu baskı çok şiddetlenmiş, en nihayetinde Edirne’ye kadar çekilmiştik. Kuzey’den gelen baskı da çok şiddetliydi. Kırım’ın ve Kafkasların hikâyesi ayrı bir bahistir. Ruslar Türkistan’ın batısına doğru da hızlı bir şekilde yayıldı. Doğu Türkistan, Çin hâkimiyetinde kaldı. Türkiye’de Doğu Türkistan tarihi hakkında yazılmış çok önemli kitaplar var. Eğer bize ait sorunları bir davaya dönüştürmek istiyorsak mutlaka okumak zorundayız. Özellikle genç kuşakların bu kitaplarla buluşması çok daha önemli. Burada birkaç tanesinin adını zikretmek istiyorum.

Yakup Bey zamanından beri Doğu Türkistan’da yoğun bir Çin baskısı yaşanmıştır. İsmail Gaspıralı’nın yazdığı “Arslan Kız’”, Uygur Türklerinin hayatından tablolar sunan küçük bir kahramanlık romanıdır. Bu romanın mutlaka okunması gerekir. Büyük Gaspıralı’nın bakışları neredeyse bütün Türk ve İslam dünyasını kuşatır.

Bir davanın edebiyatı yoksa mücadelesi de olamaz. Necip el-Kiylanî’nin Türkistan Geceleri Türkçeye çevrildikten sonra birkaç baskı ancak yapabilmiştir. Üstelik bu kitabın çok iyi bir tercümesi vardır. Abdürreşit İbrahim’in hatıratı da yeterli derecede ilgi görmüş değildir. Asya’da Beş Türk ve Çin Türkistan Hatıraları’nın da üzerinde çokça konuşulmuş değildir. Hâlbuki bu kitaplar tarihî coğrafî sınırlarımızın dramatik değişimini anlamamız açısından çok önemlidir. İklil Kurban’ın Doğu Türkistan İçin Savaş adlı kitabı mutlaka okunmalıdır.

Yirminci yüz yılda İslam dünyası üzerindeki baskı daha da şiddetlendi. Fakat bunları bir yönüyle tabiî karşılamak ve kaderin cilveleri arasında görmek mümkündür. Zamanı ve mekânı fikirlerin oluşumundan bağımsızlaştırdığımızda karşımıza telafisi mümkün olmayan sorunlar çıkmaya başlar. Sorunlarımıza çözüm bulamadığımız gibi bu sorunlar dolayısıyla kullanışlı hâle de gelebiliriz. Bunun örneklerini fazlasıyla yaşadık.

Devamı: https://www.yenisafak.com/yazarlar/selcukturkyilmaz/dogu-turkistan-hakkinda-birkac-kitap-ve-tarih-cograf-sinirlarimiz-2049293

Bu haber toplam 402 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim