• İstanbul 14 °C
  • Ankara 21 °C

Selçuk Türkyılmaz: Gezi Parkı’ndan muhafazakâr muhaliflere

Selçuk Türkyılmaz: Gezi Parkı’ndan muhafazakâr muhaliflere

Birinci Dünya Savaşı’nda Osmanlı’nın tarih sahnesinden çekilmesiyle Türk ve İslam dünyasını ilgilendiren meseleleri sahiplenme şansını kaybettik. Yirminci yüzyılda Türk ve Müslüman dünyanın ekseni kayboldu. İki kutuplu dünyanın bir yansıması olarak içerisi ikiye bölündü.

Türkiye bizi ilgilendiren meselelerde söz söyleme ve karar mekanizmalarını harekete geçirince esas hareketlenme içeride yaşandı. Yılların alışkanlıkları süreci anlamamıza yardım etmiyor. Tam aksine kişiler ve gruplar, yirminci yüzyılda konumlandıkları yer ile herhangi bir şekilde örtüşmeyecek bir duruş sergiliyor. Örneğin muhafazakâr muhalefet sözcüleri İzmir belediye başkanlığı seçim yarışında tamamen aksi istikamette yer alan birini desteklemek için hadisleri kullanabiliyor. Bunun şaşırtıcı bir durum olduğunu söylemek isterdim. Eğer şaşırtıcı olsaydı bu büyük değişimi izah etmek için kavram arayışına girer, zengin içerikli tartışmalara dâhil olur ya da izlerdik. Ne yazık ki içinde bulunduğumuz bu şaşırtıcı olmayan durum, yirminci yüzyılda gördüğümüz bağımlılık ilişkisinin devamından başka bir şey değildir. O zaman Amerika’nın yönlendirmesiyle sağcı ya da solcu olanlar bugün de aynı şekilde ne isteniyorsa o oluyorlar.

Bugün neredeyse bütün yeryüzünde çok kapsamlı bir hesaplaşma yaşanmaktadır. Devletler arası ölümcül mücadeleler yaşanıyor. Aynı şekilde diğer güç odakları da bu mücadelede taraf olmuşlardır. Batı karşısında yeni güç merkezleri oluşuyor ama Batılı emperyalistler üstünlüğü bırakmak istemiyor. Türkiye, geçen yüzyılda olduğu gibi Türk ve İslam dünyasının sessiz kalmasını istemiyor. Çünkü bizim sessizliğimiz Batı emperyalizmine geniş bir alan açıyor fakat İslam coğrafyası hem coğrafî sınırlarında hem de kalbinde saldırılara maruz kalıyor. Ne yazık ki bu baskı ve saldırıların daha da şiddetlenme ihtimali var. Bunlar devletler arası mücadelenin bize yansımalarıdır.

Devamı: https://www.yenisafak.com/yazarlar/selcukturkyilmaz/gezi-parkindan-muhafazakr-muhaliflere-2049166

Bu haber toplam 553 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim