• İstanbul 18 °C
  • Ankara 16 °C

Selçuk Türkyılmaz: Küresel sistem eleştirisi ve Türkiye’de millî irade

Selçuk Türkyılmaz: Küresel sistem eleştirisi ve Türkiye’de millî irade

Edebiyat ve düşünce dünyasında eleştiri kavramının hatırlı bir yeri vardır. Farklılıklarına rağmen tenkit kavramının eşanlamlısı olarak kullanılır. Tenkit, bir şeyin içindeki değeri ortaya çıkarma manasında kullanılırken eleştiri, olumsuzluklara odaklanma şeklinde algılanmaktadır. Hatta sırf bu sebeple yapıcı ve yıkıcı eleştiri kavramları kullanılmıştır. Eleştirel yaklaşım güçlü bir karşıtlık anlamı içerir. Geçtiğimiz yüz yılda sistem karşıtlığı daha çok Marksist yaklaşımları akla getirirdi. Yirminci yüz yılın sonuna doğru İslam ve Batı karşıtlığı, sistem karşıtlığının ya da eleştirel yaklaşımın en önemli göstergesi oldu. Çünkü Müslüman dünyadan yükselen eleştirel yaklaşımlar ya da itirazlar sistemi temelinden sarsabileceği endişesini doğurdu.

Türkiye, sadece Türk ve İslam dünyasının önemli bir parçası değildir. Osmanlı gibi bir geçmişin üzerinde yükselen en önemli ada olması bakımından Türkiye’nin sistem karşıtlığına doğru sürüklenmesini önemsemek gerekiyordu. Küresel sistemin temelleri bizim kayıplarımız üzerine atılmıştı. Doğal olarak yirminci yüz yılda sistem karşıtı hareketler Batı’nın kendi içindeki mücadeleydi. Batı sistemi ilk defa güçlü bir eleştirel yaklaşımla yüzleşmek zorundaydı. 90’lardan bu tarafa Batı’nın İslam dünyasına yönelik saldırıları eleştirel yaklaşımın sonuçlarını erteleme veya yok etme çabasından ibarettir. Türkiye’yi durdurmak ya da içeriden ele geçirmek üzere atılan bütün adımlar boşa çıktı. 28 Şubat’tan sonraki hızlı toparlanma süreci Türkiye’nin her zaman ayağa kalkabileceğini gösterdi. Buna rağmen içeriden müdahalelerin ardı arkası kesilmedi. Belli ölçüde başarılı olduklarını söyleyebiliriz.

Türkiye elbette sadece kendinden ibaret değildir, Türk ve İslam dünyasında temsil kabiliyeti yüksek bir ülkedir. Türkiye’nin sistem karşıtı eleştirel yaklaşımı, temsil ettiği dünyanın genişliği ölçüsünde daha da değerli hâle geliyor. Yaklaşımından taviz vermediği müddetçe temsil ettiği dünyada Türkiye’nin etkisi artıyor. Bunun anlamını çözmek gerekiyor. Türkiye’nin benimsediği eleştirel yaklaşım kitlesel düzeyde kabul görmektedir. Sokakları hareketlendirebilmek ve başka ülkelerin sokaklarında herhangi ideolojik bir propagandaya gerek duymadan karşılık bulmak çok önemlidir.

Devamı: https://www.yenisafak.com/yazarlar/selcukturkyilmaz/kuresel-sistem-elestirisi-ve-turkiyede-mill-irade-2049025

Bu haber toplam 440 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim