• İstanbul 17 °C
  • Ankara 22 °C

Selçuk Türkyılmaz: Nemrut’un ateşini söndürmeye giden Türkiye

Selçuk Türkyılmaz: Nemrut’un ateşini söndürmeye giden Türkiye

Yakın coğrafyamızla alakamızın ideolojik bir görüşe veya heyecana dayalı olduğunun iddia edilmesi gerçekliğin üstünü örtmek veya anlamı bulanıklaştırmaktan başka bir anlam taşımaz. Bu türden bir iddia, özellikle Türkiye’yi de kuşatan küresel değişimi ve yeni emperyalist müdahaleleri görünmez kılmaktadır. Hâlbuki yaklaşık beş yüz yıl devam eden Atlantik eksenli dünyayı yıkmaya matuf yeni güç merkezlerinin oluşmasıyla tetiklenen bir küresel mücadele dönemi yaşanmaktadır ve “yeni büyük oyun” bizim coğrafyamızda oynanmaktadır. Bu coğrafya orta kuşakta yer aldığı ve enerji kaynakları büyük ölçüde bu bölgede bulunduğu için mücadele alanı hâline geliyor. Türkiye hem kendini ve hem de çözülmekte olan yakın coğrafyasını ayakta tutmaya çalışarak belirli bir direnç üretiyor. Elbette sürece müdahale eden tek ülke konumundadır. Türkiye’nin mücadelesini ideoloji veya heyecan ile tanımlamak en azından haksızlıktır.

Türkiye, Balkanlarda ve Kafkaslarda fiilî olarak müdahil olmuş ve belirli bir dengenin oluşmasına katkı sağlamıştı. Özellikle Bosna’ya yardım bağlamında inisiyatif alınması Afrika’daki faaliyetler için bir örneklik teşkil etmişti. Somali’de en temel insanî ihtiyaçların karşılanması amacıyla başlatılan süreç, kısa zamanda olumlu sonuçlar doğurunca bu tarz bir yaklaşımın devlet politikasına dönüşmesi kolaylaştı. Türk dış politikasının, Somali örneğinde olduğu gibi ideoloji veya heyecan temelli olduğunu söylemek için konuya Batı’dan bakmak gerekir.

Devamı: http://www.gercekhayat.com.tr/yazarlar/nemrutun-atesini-sondurmeye-giden-turkiye/

Bu haber toplam 177 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim