• İstanbul 25 °C
  • Ankara 28 °C

Selim Özer: Postmodern Dünyada Mahalle, Komşuluklar ve İletişim – II

Selim Özer: Postmodern Dünyada Mahalle, Komşuluklar ve İletişim – II
Bu başlıklı yazımın ilki şu cümlelerle bitiyordu: “Evet, galiplerin kurduğu ve bizim kör topal da olsa takip ettiğimiz şehirlerde hayatın nasıl olduğuna; buralarda mahalle, sokak ve hanelerin hususiyetlerine ve ilişkilerin nasıl cereyan ettiğine bir bakalım. Bir bakalım mahalle ölmüş mü, komşuluklar yaşıyor mu, ilişkiler kopmuş mu ve iletişim kesilmiş mi?”
 
Önce mahalle ve mahalleli ile ilgili tanımsal bazı sıkıcı cümleler:
 
Mahalle, “bir yere inmek, konmak, yerleşmek” anlamına gelen Arapça hall (halel ve hulul) kökünden türetilmiş bir mekan ismidir. Türkçe 'de kelimeye kaynaklık eden mahal sözcüğü; yer, yöre, mevzi anlamıma gelmektedir. Mahalle ise, devamlı veya geçici olarak ikamet etmek için kurulan küçük yerleşim birimlerini ifade eder.
 
Mahalle bir yer ismi olarak bir kentin veya kasabanın en küçük fiziksel parçasını; sosyal olarak bir yerde oturan ve aralarında örgütsel ilişkiler bulunan bir topluluğu ifade eder.
 
Yani bu durumda mahallenin kentin ya da kasabanın belirli sınırlarla ayrılmış kendi halinde bir yaşam dinamiği olan en küçük yerleşim yeri olduğuna dair genel bir konsensüs sağlanmış demektir.
 
Mahalleli ise aynı mahallede yaşayan, mahalle aidiyeti taşıyan, belli bir geleneğe (belki görenek demek daha doğru) bağlı, birbirleriyle birincil ilişkiler kuran komşulardan oluşmuştur.
 
Şöyle de ifade edilebilir: Mahalle, asabiyet ve komşuluk ilişkilerine dayalı birincil ilişkiler alanıdır. Geleneksel kentlerde mahalle, yere bağlı bir kimliğinin oluşum yeridir. İnsanlar yaşadıkları mahallenin kültürünü içselleştirerek bireysel kimlik kazanırlar ve bu kimlik kentsel yaşamda ayırt edici bir özellik taşır. Mahalleler homojen bireylerden oluşurlar; yabancılara kapalı, koruyucu bir yapıya sahiptir. Böyle olduğu için dışarıdan birinin mahalleye gelip yerleşmesi sanıldığı kadar kolay olmamaktaydı; bir sürü izne ve şarta tabiiydi. Bu kişiye ya mahalle eşrafından birinin ya da imamın kefil olması gerekirdi.
 
Mahallenin sosyolojisini yapmak, mahalleyi sadece bir mekân olarak değerlendirmeyi aşmayı zorunlu kılmaktadır. Çünkü mahalle bir mekândan öte hayatın merkezinde duran ve üzerinde kendine özgü bir toplumsal örgütlenmeye imkân veren aynı zamanda başlı başına bir yaşama tarzını ifade eden bir unsurdur. Bununda ötesinde mahalle kimlik, kültür, medeniyet vb. kavramlarla iç içe geçmiş durumdadır.
Bu haber toplam 557 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim