• İstanbul 12 °C
  • Ankara 11 °C

Sema Çakır: Hedefimiz Engelleri Aşarak, Engelsiz Din Hizmeti Sunmak

Sema Çakır: Hedefimiz Engelleri Aşarak, Engelsiz Din Hizmeti Sunmak
‘’Evrensel değerlere sahip olan engelli bir insan, bu değerlere sahip olmayan engelsiz bir insandan daha üstün ve daha faziletlidir.’’

İstanbul Müftülüğü Engelliler Koordinatörü Sema Çakır ile koordinatörlüğün çalışmalarını ve hizmetlerini konuştuk.  Şakir Kurtulmuş'un röportajı.

Günlük hayatta hemen her yerde bir engelli kardeşimizle karşılaşma ihtimalimiz var. Geçtiğimiz ay Ayasofya Kitap Fuarı’nda düzenlenen ‘Ramazan Sohbetleri’nde resmi bir kurum olarak İstanbul Müftülüğü’ne bağlı görev yapan arkadaşların sunumunu dinleyinceye kadar açıkçası engelli vatandaşlarımız konusunda pek bir şey yapılmadığını düşünüyorduk.

Bizim meydanlarda, metro istasyonlarında görmeye alışkın olduğumuz faaliyetlerden çok daha fazlasının yapıldığını, İstanbul Müftülüğümüzün bu konuda teşvik edici, cesaretlendirici tutumu neticesinde hocalarımızın çok güzel hizmetleri ortaya koyduklarını gördük. İstanbul Müftülüğü Engelliler Koordinatörü Sema Çakır ile yapılan hizmetleri ve koordinatörlüğün çalışmalarını konuştuk.        

İstanbul Müftülüğü Engelliler Koordinatörlüğü’nün amacı nedir?

Evvela bizleri “etkili din görevlisi olmak” ve “etkin din hizmeti sunmak” için konuşlandıran Rabbime binlerce kez şükrediyorum. Diyanet İşleri Başkanlığı olarak ülkemizin tüm il ve ilçelerinde engellilere yönelik din hizmetleri sunuluyor. Hepimizin hedefi aynı: engelleri aşarak engelsiz din hizmeti sunmak. Biz de İstanbul Müftülüğü olarak engelsiz din hizmeti yolundaki engelleri bir bir kaldırmak adına çalışmalarımıza devam ediyoruz. İstanbul’un 39 ilçesinde engellilere yönelik yürüttüğümüz faaliyetlerimiz var.

İl müftülüğünce engellilere yönelik sunulan din hizmetlerinin daha etkin ve verimli olmasını sağlamak, sunulacak din hizmetlerinin planlamasını yapmak ve yeni hedefler ortaya koymak amacıyla il ve ilçelerde toplam 80 engelli koordinatörü görevlendirmesi yapıldı. İl müftülüğümüzde 11 üyeden, ilçe müftülüklerimizde ise 6 üyeden müteşekkil Engelli Hizmetleri Komisyonu oluşturuldu. Toplam 236 görevlimiz var.

Yapılan çalışmalar daha ulaşılabilir ve işlevsel olsun diye bir “Engelsiz Teşkilatlanma” gerçekleştirdik. İlçe müftülüklerimizce verilen hizmetlere en sağlıklı şekilde erişebilmek ve yapılan hizmetleri yeterli düzeyde takip ve tetkik edebilmek amacıyla rapor şablonu hazırlanıp tüm ilçelere gönderiliyor.

Çok yönlü eğitim hizmetleri

Bu faaliyetler nelerdir? Bahsedebilir misiniz?

Kur’an kurslarımızda, engelli merkezlerinde, rehabilitasyon merkezlerinde, ortaokullarda, liselerde, ve üniversitelerde açtığımız “İşaret Dili Kur’an Eğitimi” ve “Braille Kur’an Eğitimi” kurslarımız devam etmekte. Hedefimiz 39 ilçenin tamamında engelli sınıfları açmak ve erişilebilir dini rehberlik hizmetini, engelli vatandaşlarımızın ikametgâhlarına götürerek eğitim vermek.

İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile 27 Şubat 2018 tarihinde genel, mesleki ve teknik kurslar düzenlenmesine ilişkin işbirliği protokolü imzalandı. Bu protokol sayesinde 39 ilçemizde “Braille Alfabesi ve İşaret Dili” kursları düzenleyerek görevlilerimizin bu alanda daha etkin, verimli ve donanımlı olmasını sağlayacağız.

İl ve ilçe koordinatörlerimizce İBB Engelliler Müdürlüğü’ne bağlı 25 engelli merkezinde engellilere, engelli ailelerine ve engelli merkezlerindeki personele yönelik düzenli şekilde “Moral Motivasyon Seminerleri” veriyoruz. İl Engelli Hizmetleri Komisyonu üyeleri tarafından ilçe müftülüklerimizde konferanslar veriliyor.

İl ve 39 ilçe müftülüğünce engellilere yönelik yürütülen din hizmetleri çerçevesinde, ihtiyaca binaen titizlikle belirlenmiş konularda üç aylık paket seminer programları, alanında uzman kişiler tarafından, tüm engelli ve engelli yakınlarına, personelimize ve halkımıza icra edildi.

Ayrıca alanında en kapsamlı eğitim imkânları sunan Türkan Sabancı Görme Engelliler Okulu’nda ve Veysel Vardar Görme Engelliler Okulu’nda engelli çocuklarımıza ve velilere manevi rehberlik hizmeti devam etmektedir. Ayrıca KAGEM’de işaret dili ile ilmihal ve siyer dersleri yoğun bir katılımla sürüyor.

Çamlıca Camii’ni ziyarete gelen engelli ve engelli ailelerini dini konularda aydınlatma ve onlara rehberlik hizmeti sunabilmek amacıyla 6 Mart 2018 tarihinde oda tahsis edildi. Bu minvalde her gün bir koordinatörümüzün nöbet tutması suretiyle camilerimizde engelsiz ibadet hedeflenmektedir.

Eyüp Sesli Kütüphane’de ve Bağcılar Engelliler Sarayı’nda “İstanbul Din Görevlileri Ses Veriyor” projemiz kapsamında görme engellilerimiz için okumalarımız/seslendirmelerimiz devam ediyor.

Hülasa İstanbul Müftülüğü Engelli Koordinatörlüğü olarak bu kadim şehirde hedefimiz;  engelleri aşarak engelsiz din hizmetini İstanbul'un her köşesine ulaştırmaktır.

İnsanın bu üstünlüğü manevi ve ruhi yapısı ile ilgilidir

Devamı: http://www.dunyabizim.com/soylesi/29741/sema-cakir-hedefimiz-engelleri-asarak-engelsiz-din-hizmeti-sunmak

Bu haber toplam 2747 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim