• İstanbul 14 °C
  • Ankara 18 °C

Semte Adını Veren Hamam

Semte Adını Veren Hamam
Osmanlı döneminde Ankara’ya yapılan ilk hamam olma özelliği taşıyan Tarihi Karacabey Hamamı aynı zamanda bulunduğu semtlerin isimlerinin ilham kaynağı.UĞUR ÖĞÜT / HABERVAKTİM

Karacabey Hamamı İşletme Müdürü Taci Şenday tarihi hamam ve hamam kültürü hakkında Habervaktim’e önemli açıklamalarda bulundu. Karacabey Hamamı’ndan dolayı bölgeye Hamamönü ve Hamamarkası denildiğini belirten Taci Şenday Hamamönü’nde Altındağ Belediyesi tarafından yapılan restore çalışmalarının bölgeye değer kattığını ifade etti.      

HAMAMIN TARİHİ MÜŞTERİLERİ ETKİLİYOR

Karacabey Hamamı Ankara’da çok ünlü bir hamam buranın tarihinden ve özelliklerinden bahsedebilir misiniz?

Burası 2. Murat zamanında 1440 yılında yapılmış. Ankara’da yapılan ilk tarihi hamam olma özelliğini taşıyor. Araştırmalarımıza göre bu hamamdan önce Romalılar zamanında yapılan bir hamam var fakat Osmanlı zamanında yapılan Ankara’da yapılan ilk hamam Karacabey Hamamı olarak biliyoruz. Bu zamana kadar tabi yıkılmış, yanmış bakımsızlıktan, bizde buranın işletmeciliğini 1988 yılında Kültür Bakanlığı tarafından açılan ihale sonucu aldık. Gerçeğine uygun olarak yapabilmek için sadece 2 sene buranın restorasyonu sürdü. 1990 yılından itibaren hizmete açtık hamamı tabi her sene olmasa bile 2 senede bir yada acil durumlarda yapılması gereken bakımlar, tadilat, restorasyon yapılıyor. Bakım ve restorasyon yapılmadan önce Tarihi Karacabey Hamamı Vakıf’ndan izin almamız gerekir. yapılacak olan tadilatlar ve restorasyonlar kendi kafamıza göre yapamıyoruz. Dilekçeyle vakfa başvuruda bulunuyoruz uygun görürlerse gerekli bakımları yapıyoruz. Hem bayanlar bölümü hem de erkekler bölümü olmak üzere 2 hamam var. Tarihi bir hamam olması, dokusu, ferahlığı gelen müşterileri etkiliyor. Doğal ısıtılan saunamız var, yıkanma kabinleri mevcut, göbek taşımız var, kese ve masaj hizmeti var.

HAMAM SAĞLIĞA ÇOK FAYDALI

Hamam kültürü yavaş yavaş azalıyor, her evde sıcak suyun olmasının da bunda etkisi var, hamam kültürü günümüzde ne seviyede? 

Eskiye göre hamamlar gelen müşteri sayısında azalma var. Bunun sebebi olarak ben şunu görüyorum, sosyal medyada, televizyonlarda, gazetelerde hamamlar tanıtılmıyor. Hamamların reklamlarına daha fazla ağırlık verilmeli, böyle olunca daha fazla tercih edileceğini düşünüyorum. Hamama gitmek bambaşka bir olay, sadece temizlik değil sağlık açısından da çok önemli. Vücuttaki gözeneklerin açılması, ölü derinin atılması ve ter atmak sağlık açısından çok faydalı. Nesiller geçtikçe müşteri sayısında da azalma oluyor. Bundan 10 sene öncesine göre müşteri sayısında aşağı yukarı yarıdan fazla, yüzde 50 den fazla bir azalma var. gençler daha çok sauna tarzı yerleri tercih ediyor.

BÜROKRATLAR HAMAMIMIZI TERCİH EDİYOR

Kültür ve Turizm Bakanlığında size ne tür destekler geliyor?

Maddi olarak herhangi bir destek almıyoruz, kendi imkanlarımızla masraflarımızı karşılıyoruz. Burası özel bir vakıf ama tabi ki Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı. Biz burayı çalıştırmaya başladığımızdan itibaren yapılan restorasyonda orijinal haline sadık kaldık. Yapısında herhangi bir bozma oynama veya ilaveler yapılmadı. Projeye uygun şekilde yapıldı ve aynı şekilde devam ediyor. Buraya yabancı bürokratlar veya yerli bürokratlar tabi ki yönlendiriliyor. Bizim müşterilerimiz içerisinde yabancı turistler çoğunlukta, bakanlar, belediye başkanları geliyor. Ankara içinden olsun Ankara dışından olsun üst düzey müşterilerimiz mevcut.  

İLERİYE DÖNÜK SIKINTI YAŞABİLİRİZ

Tellak mesleğinin geleceğiyle ilgili ne düşünüyorsunuz, eleman bulmakta zorluk çekiyor musunuz?      

Daha önceleri sıkıntı yaşamıyorduk, şimdi tabi ki yeni nesil pek rağbet göstermiyor. Babadan oğula geçen bir meslek, ama gençler tabi ki bu mesleği tercih etmiyorlar, daha bilinçli hale geldiler. Bizim elemanlarımızın hepsi eski eleman, aşağı yukarı 20-30 senedir aynı arkadaşlarla çalışıyoruz. O konuda şuanda bir sıkıntı yaşamıyoruz. İleriye dönük sıkıntı yaşanacağını tahmin ediyorum.  

BURAYI İŞLETMEK HERKESE NASİP OLMAZ

Böyle tarihi bir mekânı işletmek nasıl bir duygu?

Burayı benim kayınpederim işletiyor, burayı tercih etmelerinin sebebi ticaret amaçlı. Bence iyi ki de tercih etmişler burayı, herkese nasip olmaz böyle değerli bir yeri işletmek. Bende burada işletme müdürlüğü yapıyorum, her şeyler birebir biz ilgileniyoruz. Temizlik, hamamın sorunları, müşteriye davranışlar, işçilerin çalışması, müşteri memnuniyeti bu konularla bire bir ilgileniyorum. Çok şükür müşterilerimizin yüzde 98’i memnun olarak ayrılıyorlar buradan, herhangi bir sıkıntı yaşamıyoruz.

HAMAMA GÖRE ADRES TARİF EDİLİYOR

Yazın ve kışın müşteri farkı yaşanıyor mu, bu çehrenin restore edilmesi sizi nasıl etkiledi?

Hava şartlarından dolayı bu günlerde müşteride azalma yaşıyoruz. Yazın dışarıdan gelen Almancı grup dediğimiz halk geliyor, turist açısından hareketli oluyor. Hamamönü ve Hamamarkası’nın restore edilmesi bize çok büyük katkıda bulundu. Restorasyon yapılmadan önce Hamamönü çok sıkıntılı bir yerdi. Gelen telefonlardan da anlıyorum daha önce hamamınız nerede diye sorarlardı, Hamamönü dediğimiz zaman kimse bilmezdi. İnsanlar Hamamönü’nün nerede olduğunu bilmiyorlardı ama şimdi hamamımız Hamamönü’nde dediğimiz zaman herkes biliyor. Hamama göre artık adres tarifleri yapılıyor, buraları çok ziyaret eden insanlar oluyor. Özellikle hafta sonu burada yoğunluk yaşanıyor onunda bize faydası oluyor. Daha önce çok zararlı insanlar vardı burada onların hepsi restorasyonla birlikte temizlendi. O konuda çok rahatız Altındağ Belediyesine ve emeği geçenlere teşekkür ederiz.

HAMAM ABDEST İÇİN İNŞA EDİLMİŞ

Hamamın ismi neden Karacabey Hamamı, bir hikâyesi var mı?

II. Murat’ın Kadı Askeri olan Celalettin Karacabey İbn-i Abdullah tarafından yaptırılmıştır. Ondan dolayı hamamı ismi Karacabey olmuştur. Birde Karacabey Camii vardır burada, önce camiyi yapmaya başlamışlar fakat camide namaz kılmadan önce abdest alacak bir yere ihtiyaç olduğunu düşünmüşler. Ve camiyi yarım bırakarak abdest alacak bir yer olması için Karacabey Hamamını inşa etmişler, daha sonra camiyi bitirmişler. Karacabey Hamamı’ndan dolayı bu semte Hamamönü ve Hamamarkası deniliyor.     

HERKESİ HAMAMA BEKLİYORUZ

Son olarak söylemek istediğiniz ve tavsiyeleriniz nelerdir?

Herkesi hamama bekliyoruz, yalnız buraya değil. Sağlık açısından herkesin hamamlara gitmesini tavsiye ediyorum. Ben İzmirliyim aşağı yukarı 15 yıldan beri hamamdayım, İzmir’deyken benim hamam kültürüm yoktu, hamamlara sıcak bakmazdım. Hijyenik mi, sağlık açısından sıkıntı var mı şeklinde sorgulardım ama şimdi benim için çok büyük kayıp olduğunu öğrendim. Bunca zamandır ben niye hamama gitmemişim diye söylerim kendi kendime yani herkese tavsiye ederim hamam olayı çok farklı bir olay.    

 

Habervaktim

Bu haber toplam 3929 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim