• İstanbul 18 °C
  • Ankara 21 °C

Şeref Oğuz: Rusya ve ekonomi

Şeref Oğuz: Rusya ve ekonomi
Son uçak krizi, Rusya ile olan ilişkilerimizi gözden geçirmek için fırsat oldu. Özellikleekonomik boyutuyla ele alındığında bu gerilimi tırmandıran Rusya'nın tutumunu dahauzun süre devam ettiremeyeceği görülüyor.

Rusya'nın herhangi bir komşumuz olmadığını biliyoruz. 2020'ye dek işbirliği hacmimizin100 milyar $'a çıkarılması planlanmıştı. Öyle ki ticarette doları ortadan çıkarıp milli parakullanılması, vizesiz ekonominin getireceği daha yoğun işbirliklerine geçilmesi söz konusuydu.
Bu noktada Rusya'nın gerilim tırmandırıcı tutumuna bakınca, ekonomik açıdan üstlendiği risklerin boyutu daha net ortaya çıkıyor. Varili 130 $ düzeyinden 40 $'a inmiş piyasadapetrolü elinden çalınmış, bütçesinin ayarı şaşmış Rusya, Türkiye'ye geçen yıldan daha fazla muhtaç durumda.
Siyasi açıdan süren gerginliği, ekonomik süreçlere yansıttığında Rusya, sadece en önemli ticari partnerini kaybetmiş olmayacak. Aynı zamanda giderek yalnızlaştığıcoğrafyasında, küresel ambargolardan daha fazla bunalacak.
Türkiye, siyasi istikrarla neticelenen seçimler ardından bu gerilimde iç siyaset üretmek zorunda değil. Ancak Putin, düşürülen uçağıyla çizilen karizması karşısında kendi halkına "çarlığını" gösterme gayreti içinde şimdi. 

Devamı: http://www.sabah.com.tr/yazarlar/oguz/2015/11/28/rusya-ve-ekonomi

Bu haber toplam 492 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim