• İstanbul 18 °C
  • Ankara 18 °C

Şerif Petkoviç ile Aliya İzzetbegoviç'e Dair Konuştuk

Şerif Petkoviç ile Aliya İzzetbegoviç'e Dair Konuştuk
Savaş sırasında Aliya’nın komutanlarından olan Şerif Petkoviç, Bosna’nın ömrü sorgulamayla geçen bilge lideri ve düşünürü Aliya İzzetbegoviç hakkında Nevra Neretva'nın sorularını cevapladı.

Bosna’nın ömrü sorgulamayla geçen bilge lideri ve düşünürü Aliya İzzetbegoviç hakkında, savaş sırasında Aliya’nın komutanlarından olan Şerif Petkoviç ile röportaj yaptık.

Şerif Petkoviç’i Youtube’da Bosna marşı videosundaki genç komutan ve savaş yıllarında Aliya’nın meşhur konuşmasından sonra tekbir getiren henüz yirmili yaşlarına girmiş asker olarak biliyoruz Türkiye’de. Kendisi şu an 40’lı yaşlarında ve Bosna savaş gazilerine devlet tarafından ödenek sağlayan bir dernekle ilgileniyor. Yanısıra Türkiye ve Bosna arasında mekik dokuyan bir iş adamı…

Röportajımıza geçmeden önce Aliya İzzetbegoviç’in büyük bir düşünür olmasına sebep olan öyküsüne değinmek istiyoruz.

Sevgili Aliya, dini hassasiyetleri kadar felsefi düşünceleri ile de öne çıkan bir liderdi. Hatta lider olmak durumunda kalmıştır çünkü büyük bir düşünürdür ve hayatının yarısı sorgulayarak ve felsefe denizinde kaybolarak geçmiştir. Bosna tarihinden ideolojileri ne olursa olsun iki muhteşem lider geçmiştir: Mareşal Tito ve Aliya Izzetbegoviç. Bu iki liderin birbirleriyle barışık bir geçmişleri olmasa da bugün Bosna’da ikisi de sevilen ve birbirlerini takip ederek Bosna’da tarih yazmış ve ebediyete göçmüşlerdir.

Nereden konuyu ele alırsak alalım Bosna’dan alacağımız en büyük ders şudur: Bosna, bir sonraki akımın ya da sürecin öncekini yok etmediği, aksine ona eklenerek devam ettirilmeye çabalandığı bir memlekettir. Bu sebepten yaşanan hiçbir savaş sürecinde üç ırk arasında bölgede mübadele yapmak söz konusu bile olmamıştır. Çünkü Aliya İzzetbegoviç’e göre Bosna; Hırvat, Sırp ve Boşnaklarla var olmaya devam ettiği sürece Bosna’dır, Aliya’nın savaş sonrası siyaseti her ne kadar bir kesim tarafından eleştirilse de. Türkiye’nin ders çıkarması gereken mükemmel bir resimdir bu. Bosna’da liderler sevilir ama asla kutsal değildir. Bugün vefatının 13. yılında andığımız sevgili Aliya, halkına düşünmeyi ve sorgulamayı öğreterek göçmüştür bu dünyadan. Aliya, Bosna’nın sahip olduğu önemli bir düşünürü ve adaleti ile destan yazmış komutanıdır.

 

Devamı için: http://www.dunyabizim.com/soylesi/24995/serif-petkovic-ile-aliya-izzetbegovice-dair-konustuk

Bu haber toplam 890 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim