• İstanbul 15 °C
  • Ankara 24 °C

Sevil Nuriyeva: Ermenistan üzerinden değiştirilmek istenen bölgesel dengeler

Sevil Nuriyeva: Ermenistan üzerinden değiştirilmek istenen bölgesel dengeler
Uzun zamandan beri, Amerikan stratejilerinin bir kolunun da Kafkasya üzerinden dizayn edildiği izlenimi yazmaktaydım. Paşinyan dönemi ile kazanılan Kadife Devrim, bunun kırılma noktası oldu.

Burada, dünyadaki etkisi ile bilinen ve dizaynından bu tarafa, coğrafyanın kaderinde Rusya ve Batı endeksli lehte tutumu ile bir o tarafa, bir diğer tarafa yönelen Ermeni diasporasıda, bu devrimin kilit aktörü oldu. 

Sarkisyan’ın sessiz geri adım atmasında da, diasporanın bir tutumu etkili oldu!

Peki, değiştirilmek istenen dengeler nedir?  

Rusya’ya yönelik Amerikan hamlelerine baktığımızda, burada savaşın Amerika ile Rusya arasında gittiğini görebiliyoruz. Ermenistan da, tıpkı Ukrayna gibi “anahtar rolünü” oynayacak gibi durmaktadır. 

Paşinyan’ın hükümet içerisindeki değişimleri ve Batı yönlü isimlerle devam etmek istemesi bile, devrimin ikinci ve sonraki aşamalarının rengini ve motifini işaret etmekte. 

Öncelikle “iktidarında muktedir olma” yolunda yürüyen Paşinyan, baktığınızda akıllıca adımlar atmakta. Devletin içindeki dengeleri doğru dizayn etmesi, ilerideki adımlarının şeklini belirleyeceğini bilmekte. Rusya tedirgin ama bu tedirginliği geri adım atmasına zemin oluşturmayacak. Dahası var! Rusya’nın bu durumda, Azerbaycan üzerinden yine de kendinin çıkarları doğrultusunda adımlarını pekiştirmek istediği ortada. Peki, Azerbaycan hangi oranda, Rusya stratejilerini dengede tutabilecek? Bu önemli soru! Yani Azerbaycan’ın denge politikası, Rusya’nın tam renk belirleme isteklerine zıt konumda. Dolayısı ile Rusya’nın, sadece Azerbaycan’a dayanarak hareket etmeyeceğini de anlayabiliyoruz. Yani Azerbaycan’ın işgal altındaki Karabağ bölgesi üzerinden, Rusya’nın Ermenistan ve Azerbaycan’a direk etki etme gücünü biliyoruz. Diğer taraftan İran’la sınırlara hâkimiyet, Rusya için çok önemli. Yani söz konusu sadece Ermenistan üzerindeki etki değildir. Hem de İran’la bağlı ABD planlarına karşı, İran-Kafkasya sınırlarını özelikle Azerbaycan bölgesinden kontrol etmek, Rusya için hayatidir. 

Devamı: http://www.star.com.tr/yazar/ermenistan-uzerinden-degistirilmek-istenen-bolgesel-dengeler-yazi-1395162/?utm=gazeteoku&utm_source=partners&utm_medium=gazeteoku.com&utm_campaign=feed

Bu haber toplam 464 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim