• İstanbul 14 °C
  • Ankara 22 °C

Sevil Nuriyeva İsmailov: Hegemon güç olma savaşı

Sevil Nuriyeva İsmailov: Hegemon güç olma savaşı
Öyle bir tarihi süreçten geçmekteyiz ki; küçücük bir boşluğa düşme gibi şansımız neredeyse yok!

“Neden” diye soracak olursanız, şuradan başlayayım. Küresel denge değişiyor. Küresel patron olan ABD, büyük savaş peşinde. Büyük savaşı, kendi kalıcı gücüne kavuşmak ve hegemon tek güç olma gayretleri için tasarladığı açıktır. Tarihte kırılma dönemlerine baktığımızda, sadece bölgesel savaşlarla sınırlı kalmayan, çağların kapanıp açılması gibi önemli değişimlerin olduğunu biliyoruz. İçinde bulunduğumuz dönem, büyük açılıp kapanmalara iteklenmekte. 

İslam üzerine inşa edilmek istenen sinsi ve suni planlamaların nedeni budur. 

Büyük savaşın ayak sesleri, dinlerarası motifle süslendirilerek duyulmakta. Burada Türkiye’nin tutumu, yeri, pozisyonu ve tercih edeceği cepheler önemlidir. Evet, her ne kadar bloklar ortadan kalksa da, halen yeni blok ve tek güç çabası dünyayı zorlamakta. Amerika ve bu büyük para gücünü yöneten akıl, İkinci Dünya Savaşı sonrası meydana çıkan ve kendisini büyük güç haline getiren zemini kaybetmek istemiyor. Esasında hegemonsuz dünya, dengesiz dünya olarak karşımıza çıkabilir. Evet, tüm dönemlerde büyük güçlerin dengesi arasında dünya paylaşılmıştır. Lakin paylaşılmışlarla yetinmeyenlerin planlamaları üzerine yeni ve dağıtıcı, tekrar paylaşılmak istenen dünya içindeyiz. 

Durmadan yaşlanan Batı, durmadan gençleşen Doğu ile çatışmakta. Bu artan nüfusun Doğu tandanslı olması hoşuna gitmiyor. Çünkü doğal olarak göçlerle, bu demografik yapının Batı’ya zaman zaman intikal etmesi ile dengeler değişmektedir. 

Devamı: https://www.star.com.tr/yazar/hegemon-guc-olma-savasi-yazi-1447767/

Bu haber toplam 375 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim