• İstanbul 16 °C
  • Ankara 23 °C

Sevil Nuriyeva İsmayilov: İran eski kodlarla yeni siyaset inşa edebilecek mi?

Sevil Nuriyeva İsmayilov: İran eski kodlarla yeni siyaset inşa edebilecek mi?
Her ne kadar İran’a baskı ve ambargolarla dolu süreç yaşansa da, İran’ın bölgedeki etkisini azaltmak,Amerika için kolay olmadı. Bazen düşünmeden geçemeyeceğimiz bir soru daha vardır. Acaba ABD, bu etkinin azalmasını gerçekten de istedi mi veya istiyor mu?

İran’ın siyaset anlayışı hiç kuşkusuz içinde katmanlar barındıran paragraflardan oluşmakta. Masada veya sahada bulunan kimseyle dirsek temasını kesmedi. Hatta en sert düşmanı ile ilişki bağını dolaylı kanallarla zinde tuttu. 

Şu ana kadar, bu derece gerilim sürecinin tarafı olmasına rağmen, ABD veya İsrail’in bakış açısının hiç de söylemlerindeki gibi sert olmadığını da görmekteyiz. Hem de bu durum İran açısından da aynıdır. Birbirini düşman gören iki taraf, ama şimdiye kadar çatışma noktalarını hep tolere edebilen akıl! 

İran’ın söylemlerine baktığımızda, hep düşman dediği taraflara kapıyı açık tutmaktan kendisini alıkoymadı. Yani Amerika ile gerilimin dozajına rağmen, hep diyalog dilini geri çevirmeyen tavrı ortada. 

Geçenlerde eski İran Cumhurbaşkanı Ahmedinejad’la Anadolu Ajansı röportaj yapmıştı. Medyamızda pek dikkatleri çekmese de Ahmedinejad’ın bölgesel konulara bakış açısı İran’ın siyaset anlayışının derin kodlarını bize anlatan içerik taşıdı. Bazı arkadaşlarımız “Ahmedinejad’ın yeni dönem seçimlerinde adaylığını kullanacağını ve bu nedenle söylemlerini buna göre değiştirdiğine” ilişkin yorumlar da yaptı. Bence konu o değil. Hatta Ahmedinejad’ın iç politik gerekçelerle söylem geliştirmesinde de tuhaf bir şey yoktur. Burada asıl önem arz eden mesele, İranlı bir siyasinin hem de Cumhurbaşkanlığı yapmış birinin, “Birimiz batarsak hepimiz batarız” parantezini iyice açıp, içini gerçek verilerle doldurmasıdır. İran siyaset anlayışı perspektifinden baktığımızda bu tür tutumlara hep rastladığımızı söyleyemeyiz. Yani İran baskı ve ambargolardan dolayı ve Suriye özeli ile iç meselelerine baktıklarında, nasıl bir travma yaşadıklarını ve bu durumdan çıkmanın yolunun beraber hareket edebilmekten geçtiğini görmeleri önemlidir! 

Devamı: http://www.star.com.tr/yazar/iran-eski-kodlarla-yeni-siyaset-insa-edebilecek-mi-yazi-1480959/

Bu haber toplam 645 defa okunmuştur
  • Yorumlar 3
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
    Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim