• İstanbul 14 °C
  • Ankara 17 °C

Sevil Nuriyeva İsmayilov: Küresel kurgu ve Türkiye

Sevil Nuriyeva İsmayilov: Küresel kurgu ve Türkiye
Hiç kuşkusuz Türkiye, yeni siyasi arenada ve bu arenada dikkat çekici bir misyonla yükümlüdür. Gerçi bu hükmü kabullenmekte zorlanan bir güçle de karşı karşıyayız.

Lakin Türkiye’nin içinde bulunduğu ve her karesine tarihsel bağı ve sözü olan bu coğrafyada büyük savaş kaçınılmaz gözükmektedir. Çünkü anlaşılan dayatma, yok etme, siyasi ve ekonomik krizler, artık tek başına sistem ve kurgu dayatmak isteyenlerin işini kolaylaştırmamakta. Nedeni basit! Gelişmekte olan ülkeler, kendine yönelik dayatma motifini derinden anlamakta! Devletsizleştirme ve küçük şehir devletlerine geriye dönüş sağlamak isteyen Amerikan hayalinin, nelere sebep olacağının farkında. 

Evet, bu coğrafyada şehir devletleri arzu etmek, küçük küçük ve parça parça hisselere hükmetmek, daha kolay gelmekte. Çünkü bu coğrafyanın doğal refleksleri, büyük medeniyet inşasına uygun ve bunu defalarca tarihte gerçekleştirmiştir. Türkiye’nin nasıl bir hareket verici içeriğe sahip olduğunu, bu içeriği ortadan kaldırmak için yapılan eylemleri, o nedenle doğru tespit etmeliyiz ve ona göre karşı duruş üretmeliyiz. 

Devletsizleştirme süreci, uzun zamandan beridir masalarında anlaşılan! Başka tür gelenek ve kodlar, işlerini iyice zorlaştırmaktadır. İşte bu nedenle, devlet yapılarına paralel unsurlarla sahip çıkma girişimine soyunuldu. Sovyetler Birliği’nin çöküşüne baktığınızda, içeride kendileri ile işbirliği yapanlarla hareket edildiği açıktır. Dolayısı ile yakın tarih, üslup ve yöntemlerini bize esasında iyice göstermekte. 

Odur ki; Orta Doğu coğrafyasının mahiyetini iyice anlamak lazım! 

Bu coğrafya, dünyanın geleceğini şekillendirecek içeriğe sahip. Komplodan uzak, sadece somut olaylara baktığınızda bunu açıktan görebiliyoruz. Evet, coğrafyanın ve bu coğrafya üzerine inşa edilecek kurguların akıbeti, onu bizim içinde bulunduğumuz süreci nasıl yöneteceğimize de bağlıdır. 

Devamı: https://www.star.com.tr/yazar/kuresel-kurgu-ve-turkiye-yazi-1460023/

Bu haber toplam 415 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim