Sevincini Bulmak

Sevincini Bulmak
Mustafa Kutlu, hikâyedeki başarısıyla Türk edebiyatında önemli bir yere sahiptir. Üretkenliği, üslubu, olayları ve karakterleri ele alış biçimiyle adından bahsettirmektedir.

Varoluşsal bir serüveni andıran hikâyeleri, insanın kendi içine yolculuk yapmasına aracılık eder.  Kitap, ismini yazarının da belirttiği gibi rahmetli Prof. Dr. Ayhan Yücel’in ‘Sevincini Bulmak’ adlı deneme kitabından almıştır.

Eser, sevincinin bulmak üzere çıkılan bir yolculuğu anlatmaktadır. Akıcı ve kendine özgü üslubu eserin temel dinamitlerindendir. Ayrıca bu eser, yazarın çoğu hikâyesine kıyasla hacminin daha fazla olması bakımından da dikkat çekicidir.

Hikâyenin temeli, iki arkadaş olan Suna’nın ve Elif’in hayatlarından bilhassa Suna’nın başına gelenlerden oluşmaktadır. Hikâye, olayın düğümlenerek sunulan kısmıyla başlamaktadır. Zihinlerde soru işaretleri bırakılarak diğer kahramanların hayatları ele alınır ve ara ara temel olaya dönülerek ipuçlarıyla düğümün gevşetilmesi sağlanır. İlk kısımlarda oluşan soru işaretleri ardından gelen bölümlerde cevap bulmaz. Aksine sahne daha da karmaşıklaştırılır. Bu karmaşıklık ileride teker teker çözülecektir.

Eserin merkezi, Suna’nın arayışını içermektedir. Yaptığı evlilikten yola çıkarak bir kendine dönme hali yaşayan Suna, Psikolog Ali Bey ile Tanpınar Sempozyumunda tanışmıştır. İstanbul’da gerçekleştirdikleri geziler aracılığıyla birbirlerini tanımaya karar verirler. Çevresi tarafından Ali Bey hakkında defalarca uyarılmasına rağmen Suna, Ali Bey’in kendisinin kaderi olduğunu düşünmektedir. Çapkın ve kendisinin alışık olmadığı bir hayat yaşadığını bilen Suna, buna rağmen onunla evlenir. Ali Bey de değişeceğini düşünmektedir. Ancak durum hiç de öyle olmamıştır. Aralarındaki bağ gittikçe zayıflamış, Ali Bey’in kendiyle olan ilişkisi de bu bağı daha da kırılgan hale getirmiştir. Artık eve de gelmemeye başlamıştır.  Suna, onu yalnızca çıktığı televizyon programı vasıtasıyla görmektedir.

Programın sunucusuyla ilişkisi olduğu haberlerinin çıkmasıyla daha da kötü hale gelen Suna için işler dayanılmaz bir hal almıştır. İş hayatında da patlak veren sorunlar onu hayatı için değişim niteliğinde bir karara götürür. İşinden istifa ederek bir köye yerleşir. Kendi içine bir yolculuk yapmış, hidayete ermek için dua ederek günlerini geçirmektedir.

Hikâyenin sonu bilinçli bir şekilde muğlak olarak bırakılmıştır.

Yazarın da, okuyucunun da, hikâyedeki kahramanların da beraber yürüdüğü bir yolda yürünüyordur artık…

Sevincini Bulmak/ Mustafa Kutlu/ Dergâh Yayınları/ İstanbul, 2018/ Sayfa Sayısı: 298

Feyza Nur Biçen

Bu haber toplam 3698 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim