• İstanbul 16 °C
  • Ankara 21 °C

Şiar “Divan şiirinin modern şiire etkisi” dosyasıyla çıktı

Şiar “Divan şiirinin modern şiire etkisi” dosyasıyla çıktı
İki aylık “edebiyat, muhabbet ve kültür dergisi” Şiar’ın 20.sayısı (Ocak-Şubat 2019) “Divan şiirinin modern şiire etkisi” konusu etrafında yazılar ağırlıklı çıktı.

Serap Kadıoğlu, Hayrettin Orhanoğlu, Hakkı Özdemir, Yağız Gönüller, İdris Mahfi Erenler ve Abdullah Akın’ın yazıları konunun farklı açılardan görülmesine vesile teşkil edecek mahiyette.

“Türk divan şiiri tesirinde gelişen klasik Boşnak şiiri ve günümüzdeki en önemli temsilcisi Cemaleddin Latiç” başlıkla yazıda Abdullah Akın Balkanlarda Osmanlı şiirinin tesir alanı ile ilgili bilgiler veriyor. Fatih’in sadrazamlarından Mahmud Paşa’nın Boşnak olduğu bilgisi de yazıda yer alıyor.  Elbette olabilir. Fakat daha önemlisi bu idareciliği kadar şairliği de önemli şahsiyetin Bosna’da Osmanlı şiirine ilgiyi artırıcı rolü. Boşnak kökenlilerin Osmanlı edebiyatı içindeki rolünü 17. Yüzyılın Fahruşşuarası (şairlerin öğüncü) Sabit’ten çıkarabiliriz. Burada ismini zikredemeyeceğimiz hayli şair var Bosnalı. Bu bilgilere modern bir şairin şiir muhtevası ile dahil edilmesi ilgi çekici:

“Cemalleddin Latiç, şiirlerinde, kimi zaman ‘mısra-ı berceste’ diyebileceğimiz birkaç mısrada ifade ettiği anlam derinliği, kimi zaman form olarak değil ama hikâyeleştirme anlamında ‘mesnevi’ türünde uzun soluklu ve özgün bir takip niteliği, kimi zaman da klasik tasavvuf şiiri sürekliliği bazan ayrı ayrı, bazen de içi içe geçmiş şekilde boy gösteriyor.”

Dergide, Serap Kadıoğlu, Hakkı Özdemir, Hayrettin Orhanoğlu, Yağız Gönüler, İdris Mahfi Erenler, Beytullah Yavuz, Abdullah Akın, Serap Kadıoğlu, Turan Kışlakçı, Kamil Yıldız, Özlem Karapınar, Yavuz Balı, Orhan Tepebaş, Nur Özyörük’ün yazıları,

M. H. Konevî, Uğur Demirel, Doğancan Kanbur, Kuddusi Demir, Cemaleddin Latiç, Şadiye Kılıç, Ömer Yahya, Hayrettin Orhanoğlu, Arif Mete, Hatip Çiçek, Mehmet Baş, Metin Erol, Emrah Çiftçi, İsmail Hakkı Kaymak, Ümit Köksal, Esma Polat’ın şiirleri ve Turan Aydan, Merve Çakır, Kuddusi Demir, Mehmet Akif Demirelli, İdris Mahfi Erenler, Mustafa Uçurum’un hikâyeleri de yer alıyor.

İletişim için;

AĞAÇ KİTABEVİ Fevzi Paşa Caddesi Şehit Kubilay Sokak Bina No: 6 FATİH
0(212) 621 83 31

https://www.siardergi.com/sayfa/satis-noktalari

Bu haber toplam 796 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim