Sih dininin kutsal mekanına ev sahipliği yapıyor

Sih dininin kutsal mekanına ev sahipliği yapıyor
'Pakistan tarafına nazaran hemen ilk seferde daha canlı geldi bana burası.' Yusuf Sami Kamadan, Hindistan'daki ilk durağı Amritsar şehrine ve Altın Tapınak'a dair yazdı.

Pakistan’daki günlerimi tamamlayarak artık Hindistan’a geçme zamanım gelmişti. Lahor’da bir gece kalmış ve kaldığım günün ertesi sabahı, Wagah Sınır Kapısı’na gitmiştim. Burası şehir merkezinden yaklaşık 30 km. uzaklıkta bulunuyor. Zannederim, Pakistan ve Hindistan arasındaki en popüler sınır kapısı da burası. Sınırdan geçiş saatinin iyi belirlenmesi gerekiyor, çünkü sınır belli saatler arasında açık oluyor. Sabah erkenden giderek pasaport işlemlerimi tamamlayıp Hindistan topraklarına ayak bastım. Sınır geçiş noktasını yürüyerek geçtim.

Sınırda aynı zamanda her gün Hindistan ve Pakistan askerleri ortak bir seremoni gerçekleştiriyor. İkindi sonrası bir araya gelen Hint ve Pakistan askerleri yaklaşık yarım saatlik bir gösteri yapıyorlar. Hem Hindistan tarafından hem de Pakistan tarafından birçok insan, özellikle de turistler bu seremoniyi seyretmeye geliyorlar. Ben öğlen saatlerinde sınırdan geçtiğim için, bu seremoniyi seyretme imkanım olmadı. Çok da merak etmiyordum açıkçası. Gitmem gereken yerler vardı ve çok da fazla zamanım yoktu. Sadece oradan yürüyerek geçerken iki tarafın askerlerinin akşamki seremoni için alıştırma yaptıklarını gördüm. Bu şekilde yürüyerek nihayet Hindistan topraklarına girdim. Adeta bir anda havası değişti bulunduğum ortamın.

Holi Festivalinde yüzü gözü boyalı insanlar

Yüksek seste çalan müziğin sesini daha Pakistan tarafından almaya başlamıştım. Sınırdan geçince gümbür gümbür çalan müziğe bir de dans eden elleri yüzleri boyalı Hintliler dâhil olmuş oldu. Anlaşılan seyahatin bu kısmı epey keyifli geçecek dedim içimden. Pakistan tarafına nazaran hemen ilk seferde daha canlı geldi bana burası. Hindistan’a girdiğim gün Holi Festivali’nin ikinci, yani son günüydü. Çalan müzikle dans eden insanların açıklaması da buydu. Holi Festivali Hintliler için önemli festival. Menşeini Hinduizm’den alan Holi, zamanla başta Güney Asya ülkeleri olmak üzere birçok ülkeye de yayılmış. “Holi” ismini Hindu Mitolojisi’nde dişi şeytan “Holika”dan alıyormuş. Meşhur Hindu tanrılarından Vişnu’nun da yardımıyla Holika yakılarak öldürülmüş. Holika’nın bu öldürülme hikayesi iyinin kötüye olan zaferi olarak yorumlanmış ve bu sebebten dolayı Holi Festivali kutlanır olmuş.

Festival, kutlamaların bir gece öncesinden Holika’nın yakılmasını temsilen bir seremoniyle başlıyor ve ertesi iki gün boyunca ülke genelinde dans ve müzik şölenleri yapılıyor. Bu festivalin en bâriz özelliği de sarı, yeşil, mavi, kırmızı gibi birçok rengin kullanılıyor olması. Boyalarla vücutlarını rengarenk yapmış insanlar gördüm. Toplu kutlamalarda birbirine boyalar atmak da kutlamanın bir parçasıymış. Pasaport kontrolü için durduğum polis bürosunda yüzü gözü boyalı adamlardan biri, polisin yüzüne boya tozu sürmek için epey diretmişti. Polis de gülmeyle karışık geri çevirmişti ama sonunda baş edemeyeceğini anlamış olmalı ki sürmesine izin vermişti. Bu şekilde keyifli bir başlangıç yapmış oldum Hindistan’ta.

Devamı için: http://www.dunyabizim.com/Manset/20286/sih-dininin-kutsal-mekanina-ev-sahipligi-yapiyor.html

Bu haber toplam 707 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim