• İstanbul 19 °C
  • Ankara 25 °C

Şiir Öldü, Öykü Can Çekişiyor, Deneme Ne Âlemde?

Şiir Öldü, Öykü Can Çekişiyor, Deneme Ne Âlemde?
Hüseyin Akın ve Orhan Gazi Gökçe, Türkiye Kültür ve Sanat Yıllığı 2018 için "Deneme" değerlendirmelerini yazdı

1984’ten beri düzenli olarak yayınlanan Türkiye Kültür ve Sanat Yıllığı ülkemizin önemli bir hafıza kaydı. Yılılkta edebiyat, sanat ve yayın alanıyla ilgili değerlendirmeler yanında giriş mahiyetinde ekonomi ve siyasetle ilgili yıllık değerlendirmeler de yer alıyor. 2018 yıllığını Osman Özbahçe yayına hazırladı. Yıllıkta “Deneme” bölümünü Hüseyin Akın ve Orhan Gazi Gökçe yazdı.

Hüseyin Akın ve Orhan Gazi Gökçe değerlendirme yazısına söyle başlıyor:

Her nedense şiirin mevcut durumu her fırsatta hayata veda etmiş olduğuna hamledilip, şiir adına yapılanlar ise ölüyü nafile yere diriltme çabası gibi görülmüştür. Aynı yargı ve hüküm öykü için o kadar çok mevzubahis edilmezken, hakkında hiçbir şey söylenmeyişine bakarak meydanın denemeye kaldığını bile söyleyebiliriz artık. Deneme bilişim çağının dijital kültürüne nasıl mukavemet gösteriyor? Belki de öyle keskin kuralları olmaması denemeyi çağa mukavemet gösteren diğer yazın türlerinin akıbetine düşmekten koruyordur. Öykünün bir kanadını kırdığınızda kendini denemenin yürüyüşüne uydurabilir. Şiir daha ileriye gitmeye nefesi yetmediğinde denemenin serazat dünyasına yayılıp sokulabilir. Bütün yazın türleri güç kaybına uğradıklarında denemenin hâkimiyet alanı içerisine girerler. Sadece deneme ile var olan yazarların sayısının bu kadar az olması tesadüf değildir. 2017 yılı itibariyle deneme alanında yazılan metinler ve yayımlanan kitaplara baktığımızda şiir ve öykü gibi bir iddiaya yaslanmadığı, kendi sessiz yürüyüşünü devam ettirdiğini gördük.

Türkiye Kültür ve Sanat Yıllığı 2018, TYB Yayını. Ankara 2018 sf. 311-328.

İsteme adresi: Türkiye Yazarlar Birliği, Sümer 1 Cad. 11/5 Kızılay/Ankara

0312 232 05 71 - 72 - tyb@tyb.org.tr

Fiyatı: 30 TL

yillik-001.jpg

Bu haber toplam 1849 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim