• İstanbul 14 °C
  • Ankara 21 °C

"Şiirsiz sinema görsel bir zaman doldurmadır"

"Şiirsiz sinema görsel bir zaman doldurmadır"
Şair Çalışkan: "Sinema ve şiir arasındaki bağlantı, iki disiplinin bağından ziyade doğal ilişkisidir. Şiirsiz sinema görsel bir zaman doldurmadır"

Şair Furkan Çalışkan, sinema ve şiir arasındaki bağlantının, iki disiplin arasındaki doğal ilişki olduğunu vurgulayarak, "Şiir bilen marangozun yaptığıyla, şiirden bihaber marangozun yaptığı aynı olmaz. Bu durum yönetmenlerde de böyle, Semih Kaplanoğlu'nun 'Buğday' filmini ortaya çıkaran da Semih Hocanın şiirle olan müthiş bağıdır. Şiirsiz sinema görsel bir zaman doldurmadır." dedi.

Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) İstanbul Şubesi ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Kültür Daire Başkanlığı iş birliğiyle bu yıl 9'uncusu düzenlenen, "İstanbul Edebiyat Festivali"nde "Sinemanın Şiiri" başlıklı oturum yapıldı.

TYB İstanbul Şubesi'nin bulunduğu Sultanahmet'teki Kızlarağası Medresesi'nde gerçekleşen panelde konuşan şair Mustafa Akar, şiirin "anlatan" değil "söyleyen" bir alan olduğunu dile getirdi.

Akar, şairlerin gördükleri şeyi vicdan dahilinde yansıttığına işaret ederek, "Önümüzde bulduğumuz sanatları sorgulayıp üzerine hüküm inşa eden bir nesil değiliz. Sinema artık tamamen hayatımızda. Hiçbir tartışmaya mahal vermeden, hatta biraz zoraki olarak sinema hayatımızda. Sinemanın en önemli yanı, insanın içindeki iyiyle kötüyü takip edebilmemizi sağlaması. Şiirle sinema arasındaki ilişki her zaman sorunlu olmuştur aslında. Çünkü sinema, bildiğimiz bütün edebi sanatları dönüştürmeyi başarmıştır ama şiiri dönüştürememiştir. 'Şiirsel Sinema' tabiri o yüzden 'Sanatsal Sinema' tabiri gibi tutmamıştır." ifadelerini kullandı.

Devamı: http://www.enpolitik.com/haber/155146/siirsiz-sinema-gorsel-bir-zaman-doldurmadir.html

Bu haber toplam 739 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim