• İstanbul 14 °C
  • Ankara 13 °C

“Siyasi metinler teolojik referanslar içeriyor”

“Siyasi metinler teolojik referanslar içeriyor”
Türkiye Yazarlar Birliği çatısı altında kurulan, seminer, konferans, söyleşi ve kültür sanat etkinlikleri düzenleyen “Genç TYB”liler, TYB Genel Başkanı Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan ve Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Hasan Yücel Başdemir’i konuk ettiler.

19.10.2019 tarihinde Genç Kahvede gerçekleşen “Teo-Politik Okumalar” programına gençler büyük ilgi gösterdi.

Arıcan yaptığı konuşmada, siyaset üzerine yazılmış en eski metinlerin Platon’un Devlet adlı eseri ve Aristotales’in Politikası olduğunu, bu kitapların günümüze kadar ulaşmayı başarmış önemli eserler olduğunu söyledi.

Aristo’nun Politikalar eserinin günümüzde hala geçerliliğini koruduğunu ve Nikomakhos’a Etik’in devamı niteliğinde olduğunu belirten Başkan Arıcan sözlerini şöyle sürdürdü:

“ Aslında Aristonun derdi bir siyaset felsefesi eseri ortaya koymaktan ziyade; kendinden önceki ‘iyi’ gördüğü şeyleri yazıya geçirmek istemesidir. Hatta bu kitabı bir siyaset kitabı değil, öğrencilere ders kitabı olarak okutulması için meydana getirmiştir. Aristo bu bakımdan iyi bir toplayıcıdır aslında. İyi örnekleri alıp toplar. İlk siyaset aileden, ev yönetiminden, toplumdan başlayıp daha sonra devlet ortaya çıkmıştır. Nerede bir insan topluluğu var ise orada siyasetten söz edilir. İlk insanla birlikte sözlü ve yazılı kültürde siyaset vardı. Beydeba’nın ‘Kelile ve Dimne’ eseri, İbn Zafer ‘Devletin Ölümsüzlük iksiri’ gibi eserler erken dönem siyaset eserlerine birer örnektir.”

İslâm siyaset ve ahlak felsefeleri ile ahlak metinlerinin de insanlığın ortak birikimlerinin olduğunu ifade eden Arıcan, “ Eklektik ve kümülatiftir bu çok önemli. Belirtmemiz gereken en önemli noktalardan birisi de siyaset felsefesi metinlerinin aynı zamanda en güzel, en nitelikli edebi metinler olmasıdır. Firdevsi’nin ‘Şeyhname’ adlı eseri bunun için en güzel örnektir. Siyaseti içinde barındırmasının yanında müthiş bir edebi metindir. ‘Şeyhname’nin içinde yer alan ‘İskendername’ metni oldukça önemlidir. Son olarak tüm politik, siyasi metinlerin aynı zamanda teolojik referanslar içerdiğini düşünüyorum. Spinoza da bunun en güçlü örneği. Bugün tüm uluslararası siyasetin ve devletlerin de teopolitik bir alt yapısının, arka planının olduğunu belirtmek istiyorum.”diye konuştu.

 Söyleşini diğer konuğu Prof. Dr. Hasan Yücel Başdemir de yaptığı konuşmada, “Batı siyasal düşüncesi inanılmaz büyük bir çeşitlilikle külliyat ortaya koymuştur. İslam düşüncesinde ise batıdaki kadar malzeme yoktur. Batıda yazı çok kıymetlidir, matbaaya gitmek çok kıymetlidir ve önem verilir. Yazılı metin anlamında yasayı ilk ifade eden Platon’un yasalarıdır. Platonda Tanrısallık mevcuttur. Öyleki hukukun yasalarına “Tanrının yasaları” der. Ve öğrencisine “Söylediğin sözler hiçbir zaman Tanrıları üzmesin.” “Her söylediğin sözde Tanrıyı anarak başla.” diye öğüt verir.”dedi.

 Başdemir,  o dönemde tüm yasaların üstündeki mutlak yasalar Tanrısal yasaların olduğunu ifade ettiği konuşmasında, “Tanrıların yasaları mutlak olandır, insanların yasaları ise görecelik arz eder. Gökyüzünün kanunları var, evren buna göre çalışır. Yeryüzünün kanunları da gökyüzüne göre çalışmalıdır der. Platonda tanrısallık aşikardır ve bu onun siyasi anlayışında tanrısallığın en bariz örneğidir. Aristo’da ise daha realist, ayakları yere basan şeyler görmek mümkündür. Ama yine de Tanrısallıktan bağımsız değildir. Yasa yine ona bağlı olmalıdır.” diye konuştu.

                                                                                                    Burçak Aktaş - Mahmut Erdemir

 

dsc_0474.jpgdsc_0485.jpgdsc_0490.jpg

Bu haber toplam 744 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim