• İstanbul 12 °C
  • Ankara 10 °C

Sizin Çiçeğinizin Henüz Adı Yok mu?

Sizin Çiçeğinizin Henüz Adı Yok mu?
Çok geniş bir çiçek bahçesinde Osmanlı’nın ince düşünceli insanlarının misafiri olmak isteyenler, Seyit Ali Kahraman'ın 'Osmanlı Çiçekçileri ve Çiçekleri' adlı kitabına başvurabilirler. Sadullah Yıldız yazdı.

Prof. İhsan Fazlıoğlu hoca, derslerinden birinde “Şu anda” demişti, “biz kendi hikâyemizde yaşamıyoruz.” Hatta “ilahiyatlarda tefsir tarihinin dahi bir Macar Yahudi’sinin yazdığı kitaptan okutulduğunu, kimsenin Ömer Nasuhi Bilmen’in iki ciltlik tefsir tarihini dikkate almadığını” eklemişti.

Başkalarının hikâyesinde yaşıyoruz ve “bu durumu kanıksamış vaziyetteyiz.”

Bu anekdot aslında pek de yeri değilmiş gibi bir zamanda aklıma geldi. Seyit Ali Kahraman’ın hazırladığı “Osmanlı Çiçekçileri ve Çiçekleri” kitabıyla hemhâl oluyorken dikkatimi çekti; mezkûr lâle isim ve türlerinin hiçbiri Latince değildi. Hâlbuki bugün bütün çeşitlerinin adı Latince zikredilir.

Lâleye yine döneriz, size Seyit Ali Kahraman’ın bu nefis çalışmasından biraz söz açayım.

Çiçek yetiştiricileri genellikle tasavvuf ehli ve ulema imiş

Türklerde çiçek yetiştiriciliği ve meftuniyetinin İslamiyet’i kabulle, daha net olarak ise İstanbul’un fethiyle belirgin biçimde kendini gösterdiğini, günlük hayatta önemli bir yer kapladığını öğreniyoruz. Çiçek yetiştiricileri genellikle tasavvuf ehli ve ulema imiş. Türkler’in lâleyi Orta Asya’dan getirdikleri yönünde bir rivayete yer veriliyorsa da eserde, burada incelenen sekiz şükûfenamede (şükûfe: çiçek) ortak olarak yer almış başka bir geliş yolundan söz ediliyor.

 

Devamı için: http://www.dunyabizim.com/kitap/24942/sizin-ciceginizin-henuz-adi-yok-mu

Bu haber toplam 851 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim