• İstanbul 13 °C
  • Ankara 14 °C

Soli Özel: Rus krizi

Soli Özel: Rus krizi
YENİ hükümetin kurulduğu gün Türkiye, düşürülen Rus uçağı kriziyle sarsıldı. NATO apar topar, Türkiye’nin talebi üzerine toplandı.

Rus Dışişleri Bakanı Lavrov Türkiye ziyaretini iptal etti... Öte yandan günün sonunda gelen “pilotlar ölmedi” haberi doğruysa ve Türkiye’ye getirilmelerine çalışılıyorsa, bu, krizin bir şekilde kontrol altında tutulabileceğinin işaretiydi.
Dün yaşanan olay aslında bir bakıma ‘geliyorum’ diyen bir kaza veya çatışmaydı. Rusya, Suriye krizine doğrudan müdahil olmaya karar verdiğinden beri Türkiye açısından taciz sayılacak işler yaptı. Sınır ihlalleri ile Türkiye’ye bir gözdağı vermeye çalıştı. Rus radarları Türk Hava Kuvvetleri uçaklarına kilitlendi.
İki ülkenin Suriye krizinde farklı, birbirine düşman tarafları desteklediği zaten biliniyordu. Ne var ki Ankara ve Moskova arasındaki yegâne dikenli konu da Suriye değildi. Suriye’deki Rus mevcudiyetini 2008 yılındaki Gürcistan Savaşı, işgali ve Abhazya ile Osetya’nın Rus güdümündeki bağımsızlığı ile başlayan gelişmeler bağlamında değerlendirmek gerekiyor. Böylece iki ülke arasındaki yapısal meselelerin hayli kapsamlı olduğu da anlaşılıyor.

Devamı: http://www.haberturk.com/yazarlar/soli-ozel/1158133-rus-krizi

Bu haber toplam 825 defa okunmuştur
  • Yorumlar 1
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
    Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim