• İstanbul 20 °C
  • Ankara 17 °C

Şubeler Toplantısı İstanbul’da Gerçekleşti

Şubeler Toplantısı İstanbul’da Gerçekleşti
Kızlarağası Medresesi’nde yapılan toplantının oturum başkanlığını TYB İstanbul Şube Başkanı Mahmut Bıyıklı yaptı. Genel Merkez yöneticilerinin de katıldığı toplantının açılışında Bıyıklı şöyle konuştu:

KÜLTÜREL MÜCADELEDE EN ÖNDE

“TYB, Mehmet Doğan Bey’in öncülüğünde, Genel Başkanımız Musa Kazım Arıcan’ın koordinesinde çok esaslı çalışmalara imza atıyor. 40. Yılında, geleneği olan ve geleceğe emin adımlarla yürüyen bir kurum olarak TYB, ülkemize önemli hizmetler veriyor. Gerek Genel Merkez’imiz gerekse şehirlere yayılan şubelerimizle kültürel mücadelede en önde her zaman TYB var. Önce ülkem, önce milletim, önce devletim diyen insanlar olarak Türkiye’nin yedi düvele karşı yürüttüğü istiklal ve istikbal mücadelesinde de bu toprakların okuyan yazan düşünen ve üreten insanlarının en önde olması gerekiyor. Türkiye’de yaşamak hepimize tarihî bir sorumluluk yüklemektedir. Bu sebeple bizler sadece kültürel faaliyetler yapan bir kurumun temsilcileri değil aynı zamanda beka problemini de dert edinen bağımsızlık meselesinde duyarlı, temel hak ve hürriyetler noktasında da sözü olan bir kurumun temsilcileri olduğumuzu unutmamız gerekmektedir. Mazlumların son kalesi Türkiye ise bu kalenin muhafızları da kalemleriyle kavga yürüten bu ülkenin yazarlarıdır.”

 

TOPLUMU AYDINLATACAK FAALİYETLER

Şubeler toplantısının öneminde değinen Prof. Dr. Kazım Arıcan da konuşmasında, TYB’nin kırk yıl süresince gerçekleştirdiği faaliyetlerle ülkemizde birçok sivil toplum kuruluşuna önderlik ettiğini, kamu yararına çalışan köklü bir kurum olduğunu vurguladı. Türkiye Yazarlar Birliği’nin 2018 yılının 40’ıncı yılı olduğuna da değinen Arıcan, tüm yıl boyunca 40. yıla özel kültürel ve sanatsal faaliyetler sürdürdüklerini belirtti. Arıcan, toplumun ihtiyaçları doğrultusunda toplumu aydınlatacak ve katkı sağlayacak faaliyetler planladıklarını belirterek, “Kültür sanat faaliyetleri sivil olarak yapılabilecek faaliyetlerdir. Devlet burada himaye edici ve destekleyicidir. Devlet öncülük eder, faaliyeti ise sivil toplum kuruluşları, dernekler, vakıflar, üniversiteler ve yerel yönetimler yapar. Belediyelerin burada önemi büyüktür. İmkânlarını kültürel anlamda daha iyi kullanmalıdırlar. Bu alana ağırlık vermelidirler. Kente ve insana yapılacak en önemli yatırım kültür, fikir, sanat faaliyetidir. Bu unutulmamalıdır.” dedi.

 

GAYEMİZ MANEVİ ALANI DİRİ TUTMAK

TYB Şeref Başkanı D. Mehmed Doğan da katılımcılara teşekkür ederek şöyle konuştu:

“Manevi alanımızı mutlaka güçlü tutmamız lazım ve Yazarlar Birliği’nin bugüne kadar takip ettiği eğer bir yol varsa, o yol bu yoldur. Yani biz kültürel alanda olup bitenleri takip ettik. Edebî alanda belli bir muhteva içinde olması için çalıştık. Sanatın estetiğin değerini her ortamda ifade etmeye gayret ettik. Bunlarsız bir millet varlığı düşünülemez. Türkiye’de resmî kültürel bir alan var; kültür siyaseti var. Bu kültür siyaseti hâlâ sürdürülüyor. 1930-1940’larda oluşturulmuş olan o siyaset, tabii ki biraz hafifletilmiş ve ideolojik çerçevesini biraz belirsizleştirmiş olmasına rağmen bugün de devam ediyor. Bu alanın dışında kendi kültürel alanımızı, kendi edebiyatımızdan, sanatımızdan güç alan bir manevi alan oluşturmayı dert edindik ve yıllardır da bunun için mücadele ettik. İşte bu ödül değerlendirmesi yıllık yayınlamalar, bizim süreklileştirdiğimiz faaliyetler, Türkçenin uluslararası şiir şölenleri gibi çalışmalara imza attık. Türkçenin Uluslararası Şiir Şöleni, dünyayı dolaşan tek şiir şöleni. Son olarak Türkistan’da yaptık. Çok geniş katılımlı, çok güzel bir faaliyet oldu. Şehir Yazarları Tarihi Kongreleri, Ahlak Şuraları, Tarihî Roman ve Roman’da Tarih, Bilgi Şölenleri… Bütün bunlar aslında bir zihin oluşumuna hizmet eden faaliyetler. Zaten bütün mücadele insan zihni üzerinde yürütülüyor. İnsanların zihnine birtakım mesajlar gönderiliyor ve bu mesajlar bizde yankısını buluyor. Biz kendi zihin oluşumumuz için gayret ediyoruz, mücadele ediyoruz; bunda da mümkün olduğu ölçüde, gücümüz yettiği kadar başarılı olduğumuzu düşünüyorum. Tabii ki başarı esas değildir. Esas olan bir hizmetin en iyi şekilde gerçekleştirmektir. Biz bunu yapıyoruz.

 

ÜST SEVİYEDE VE KALİTELİ İŞLER

Kaliteyi düşürmememiz gerekir. Amiyaneliğe, sıradanlığa hatta orta seviyeye bile prim vermememiz gerekiyor. Daima üst seviyede, kaliteli, insanların gerçekten estetik hislerine hitap eden çalışmalar, faaliyetler yapmamız gerekir. Bütün şubelerimiz bulunduğu yerin edebiyatını sanatını, kültürünü temsil etmek durumundadır. Kayseri’de ise Kayseri’nin derin kültür alanını edebiyat alanını temsil etmek zorundadır. Konya’ysa, Erzurum’sa aynı şekilde. Ve oranın belli bir yaşın üstüne çıkmış edebiyatçılarını, yazarlarını mutlaka kendi camiası içinde bulundurmak. En azından programlarıyla onlara ulaşmaları gerekir. Tabii ki yeni yetişenleri, şairleri, yazarları, edebiyatçıları da bünyelerine almaları gerekir. Faaliyetlerinde onlara yer vermeleri gerekir. Yeni kabiliyetleri teşvik etmek bizim ödüllendirme sistemimizde de gerçekten önemli bir yer tutmuştur. Çok genç yaşta birçok arkadaşımız şiirde, hikâyede, romanda, diğer dallarda ilk ödüllerini Yazarlar Birliği’nden almıştır. Yani hem ilim adamlarını, hem fikir adamlarını, hem edebiyat adamlarını Yazarlar Birliği bünyesi içinde, şubelerimizde de tutmamız gerekir.

Pek çok siyasetçi Yazarlar Birliği’nde yer almıştır ama zamanla siyasetin argümanları değiştiği için sanat ve edebiyatla ilgileri azaldı. Biz bunu güçlendirmek mecburiyetindeyiz. Nesillerin edebiyata ilgisini güçlendirmek mecburiyetindeyiz. Bu bizim kendi şahsi meselemiz değil. Toplumun temel dinamikleri ancak manevi alanın güçlenmesi ile gelişir.”

 

TYB Bursa Şubesi’nden Mustafa Baki Efe ve İhsan Deniz, TYB Erzurum Şubesi’nden Yusuf Kotan ve Hanefi İspirli, TYB Konya Şubesi’nden Ahmet Çaycı, TYB Kayseri Şubesi’nden Selim Tunçbilek, TYB Ankara Şubesi’nden Güner Dinçaslan, TYB Urfa Şubesi’nden Cuma Ağaç, TYB Trabzon Şubesi’nden Kamuran Tuna ve İzmir Levent Ertekin, TYB İstanbul Şubesi’nden Muzaffer Doğan, Dursun Ali Taşçı, Ahmet Maraşlı, Fatma Gülşen Koçak, Tayfur Kozan, Yusuf Dinç, Birol Cürgül, Elif Sönmezışık, Genel Merkez Yönetimi’nden de Ferhat Koç, İbrahim Ulvi Yavuz, Fatih Gökdağ, Ali Osman Kurt, Mahmut Erdemir gerçekleşen toplantıda hazır bulundu.

10. Şubeler toplantısı Şube başkanlarının dilek temennilerinin ardından çekilen toplu hatıra fotoğrafıyla sona erdi. 

01-002.jpgsubeler-top.-2.jpg03-002.jpg

Bu haber toplam 1120 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim