• İstanbul 13 °C
  • Ankara 12 °C

Süleyman Nazif'ten "Mehmed Âkif" kitabı

Süleyman Nazif'ten "Mehmed Âkif" kitabı
Mehmed Âkif adlı bu kitap, şair hayattayken yayımlanan onunla ilgili ilk bütünlüklü çalışmadır.

Kendisi de şair ve yazar olan Süleyman Nazîf’in eseri, Arap harfleriyle kitap hâlinde ilk kez 1924 yılında basılmıştır. “İstiklâl Marşı” şairinin kişiliği, düşüncesinin kaynakları, şiiri; eserlerindeki insanî, vicdanî ve millî tavrı hakkında önemli bilgiler sunan bu eser, devrinde şaire yöneltilen pek çok eleştiriye de cevap vermektedir.

Elinizdeki kitapta, eserin 1924’te yapılan ilk basımı esas alınmış; metin hem orijinali hem de günümüz Türkçesine aktarılmış şekliyle okurun dikkatine sunulmuştur. Metin yayına hazırlanırken bütün yazım ve noktalama özellikleri aslında olduğu şekliyle korunmuştur. Sadeleştirilen metinde ise yazarın cümle yapısı ve akışına elden geldiğince müdahale edilmemiş, sadece bugünün okuru için zor görünen bazı terkip ve kelimeler günümüz diline yakın ifadelerle değiştirilmiş, gerekli durumlarda açıklayıcı bilgiler verilmiştir.

Süleyman Nazîf’in Mehmed Âkif’i, şairi olduğu kadar onun 1920’lerde nasıl algılandığını da sergileyen ve dönemini de yansıtan önemli bir kitap olarak öne çıkmaktadır. Kitabın bu basımıyla hem Mehmed Âkif’in hem de Süleyman Nazîf’in güncellendiği fark edilecektir.

Bu haber toplam 4098 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim